Quantcast
Σταϊνμάγερ: Ο Τσίπρας έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις - enikonomia.gr
share

Σταϊνμάγερ: Ο Τσίπρας έχει την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

δημοσιεύτηκε:

Μήνυμα για το χρέος ότι θα ήταν καλύτερο για όλες τις πλευρές να μην προβάλλουν «νέες επιθυμίες ή απαιτήσεις» κάθε φορά που υπάρχει μια δυσκολία απευθύνει ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ με τη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». 

Αυτό που προέχει τώρα είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις «για να τονωθεί η εμπιστοσύνη», σημειώνει, μεταξύ άλλων, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Εκφράζει δε την πεποίθηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει την εντολή και την ικανότητα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αλλά και την ευκαιρία να δρέψει τους πολιτικούς καρπούς από την εφαρμογή τους. 

«Τώρα και όχι αύριο είναι η στιγμή να εκσυγχρονιστεί η Ελλάδα» επισημαίνει, ενώ με αφορμή το Προσφυγικό τονίζει ότι χρειάζεται περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη.

Παραδέχεται, εξάλλου, ότι με τον Έλληνα ομόλογό του έχουν θέσει στόχο από κοινού «να υπερνικήσουμε τις παρεξηγήσεις των τελευταίων ετών και να επανέλθουμε στο εξαιρετικό επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών». 

Ερωτηθείς για τη διαφωνία μεταξύ των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας στο θέμα του χρέους (Β. Σόιμπλε από τη μία πλευρά, ΔΝΤ και Γαλλία από την άλλη), ο κ. Στάινμαγερ τονίζει ότι “οι παροχές από το πακέτο διάσωσης μεταβιβάζονται μόλις υπάρξουν οι συμφωνηθείσες προϋποθέσεις και εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα κάνουμε καλά -από όλες τις πλευρές- να μην προβάλουμε καινούριες μικρές επιθυμίες ή απαιτήσεις σε κάθε καμπή, σε κάθε μικρή δυσκολία”.

Όσο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα λιτότητας, ο γερμανός ΥΠΕΞ επισημαίνει ότι “μεταρρυθμίσεις του μεγέθους που ανέλαβε η Ελλάδα δε μπορούν να δείξουν αμέσως αποτελέσματα”. Επικαλείται την Ατζέντα 2010 που εφάρμοσε η Γερμανία και που “έθεσε τα θεμέλια για μια νέα ευημερία, αλλά αυτό έγινε αισθητό αφού ο καγκελάριος Σρέντερ έχασε την εξουσία στις εκλογές”.

Για την Ελλάδα όμως, προσθέτει, οι συνθήκες είναι πολύ καλύτερες. “Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας μπορεί με αντοχή, επιμονή και ικανότητα επιβολής, όχι μόνο να εφαρμόσει αλλά να επιβάλει τις μεταρρυθμίσεις με τη δημοκρατική εντολή των τελευταίων εκλογών. Έχει επίσης την ευκαιρία να δρέψει ο ίδιος τους καρπούς των μεγάλων πολιτικών προσπαθειών με ανάπτυξη και πολλές νέες θέσεις εργασίας. Η Ελλάδα έχει την ιστορικής σημασίας ευκαιρία να χειριστεί αποφασιστικά τον εκσυγρχονισμό της. Τώρα και όχι αύριο είναι η ώρα να το κάνει”.

Στο θέμα του προσφυγικού, αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα “αυτή τη στιγμή που προσπαθεί οικονομικά να σταθεί πάλι στα πόδια της αισθάνεται την εισροή ως ιδιαίτερο βάρος. Θα στηρίξουμε έμπρακτα την Ελλάδα στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Αυτή τη στιγμή χρειαζόμαστε περισσότερο θάρρος για περισσότερη Ευρώπη”.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.