Quantcast
Συνεργασία Σπίρτζη - Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση νέων έργων - enikonomia.gr
share

Συνεργασία Σπίρτζη – Παγκόσμιας Τράπεζας για τη χρηματοδότηση νέων έργων

δημοσιεύτηκε:

Οι άμεσες δυνατότητες και οι θετικές προοπτικές να συμμετέχει και να χρηματοδοτήσει η Παγκόσμια Τράπεζα νέα έργα υποδομών στην Ελλάδα συζητήθηκαν σε συνάντηση που πραγματοποίησε ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠOΜΕΔΙ), κ. Χρήστος Σπίρτζης με τον κ. Πατρίτσιο Παγκάνο, Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου της Παγκόσμιας Τράπεζας την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015 στην Αθήνα.

Επίσης, συζητήθηκε η παροχή από την Παγκόσμια Τράπεζα τεχνικής υποστήριξης για την ταχεία προώθηση έργων στη xώρα μας και η οικονομική και τεχνική ενίσχυση και υποστήριξη τεχνικών και κατασκευαστικών δραστηριοτήτων εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή ομάδα εργασίας του Υπουργείου ΥΠOΜΕΔΙ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, για την εξειδίκευση και άμεση υλοποίηση της συνεργασίας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την Παγκόσμια Τράπεζα, επίσης, ο Χρήστος Παπουτσής, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα, ο Δημήτριος Τσιτσαράγκος, Αντιπρόεδρος του IFC (International Finance Corporation) και ο Dirk Reinermann, Συντονιστής των προγραμμάτων για την Ν.Α Ευρώπη. Από το Υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Υποδoμών, κ. Γιώργος Δέδες, και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας ανταποκρίθηκαν θετικά στην προοπτική άμεσης συνεργασίας, αφού ενημερώθηκαν αναλυτικά από τον Υπουργό ΥΠOΜΕΔΙ, κ. Χρήστο Σπίρτζη, για σειρά θεσμικών αλλαγών, μέτρων και δραστηριοτήτων που προωθούνται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, τις πολιτικές κατευθύνσεις του προγραμματισμού και τον σχεδιασμό των υποδομών, όσον αφορά την υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, με στόχο την οικονομική ανάκαμψη και ανασυγκρότηση αλλά και τις πολιτικές εξωστρέφειας.
Ειδικότερα ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε αναλυτικά:

·    Τις θεσμικές αλλαγές που προωθούνται άμεσα στους τομείς της παραγωγής των έργων, των μελετών και των αδειοδοτήσεων, σε όλο το φάσμα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Καθιερώνονται νέες ψηφιακές εφαρμογές απλοποίησης, ελέγχου και αντικειμενικής εφαρμογής των διαδικασιών.

Επίσης, προβλέπεται η εφαρμογή νέων κανόνων διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, που διασφαλίζουν την προστασία του δημοσίου συμφέροντος σε περιβάλλον επενδυτικής ασφάλειας.

·    Την ιεράρχηση έργων υποδομών στους τομείς των συνδυασμένων μεταφορών και των κοινωνικών υποδομών που προωθεί το Υπουργείο ΥΠOΜΕΔΙ για την επόμενη περίοδο.
Αναφέρθηκαν χαρακτηριστικά:

 

Εμπορευματικά κέντρα Logistics:

·    Συγκεκριμένα, το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο, για το οποίο προκηρύσσεται τις επόμενες ημέρες σχετικός διαγωνισμός από τη ΓΑΙΑΟΣΕ ΑΕ, ενώ θα ακολουθήσει σχεδιασμός επέκτασής του, με πρόσθετη έκταση και νέος διαγωνισμός

·    Νέα κέντρα εφοδιαστικής αλυσίδας σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και άλλες περιοχές, που αναδεικνύουν τη γεωστρατηγική θέση της χώρας μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

 

Σιδηροδρομικά έργα:

·    Η ολοκλήρωση των σιδηροδρομικών έργων ηλεκτροκίνησης στον άξονα Αθήνας – Θεσσαλονίκης

·    Τα έργα της Σιδηροδρομικής Εγνατίας

·    Τα έργα Μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης σε πλήρη ανάπτυξη

·    Το έργο επέκτασης προαστιακού σιδηροδρόμου έως Λαύριο

 

Λιμενικά έργα: ιδίως σε περιοχές Πύλες Εισόδου της Χώρας και σε άλλες περιοχές που συγκεντρώνουν τουριστικό και εμπορικό ενδιαφέρον.

 

Έργα αεροδρομίων:

·    Το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, για το οποίο προωθείται άμεσα ο σχετικός διαγωνισμός με ΣΔΙΤ και με νέους όρους, προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.
·    Ανάπτυξη των περιφερειακών αεροδρομίων δημοσίου χαρακτήρα (που δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία ιδιωτικοποίησης)

 

Οδικά έργα κ.α.

Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία σε δράσεις εξωστρέφειας, που προωθούν η Κυβέρνηση και το Υπουργείο για το ελληνικό τεχνικό δυναμικό και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις, μέσω διμερών συμφωνιών και συνεργασιών με άλλες χώρες σε Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια.

Οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας υπογράμμισαν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον τους για το σύνολο των προωθούμενων έργων αλλά και τις εκτός συνόρων τεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες.

Σημείωσαν ότι προβλέπεται οικονομική συμμετοχή στα έργα και τις επενδύσεις μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων που διαθέτει. Ανέφεραν τη δυνατότητά της για την ενεργοποίηση συνεργαζόμενων με την Παγκόσμια Τράπεζα Τραπεζών και Δικτύων Επενδυτών. Παράλληλα, δήλωσαν τη διαθεσιμότητά τους για την προετοιμασία, τη σύνταξη φακέλων και την ωρίμανση των έργων για την αξιοποίηση των πόρων και την ενεργοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνοψίζοντας, οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ιδρύματος δήλωσαν ότι η Παγκόσμια Τράπεζα είναι διατεθειμένη να συμβάλλει ουσιαστικά στη χρηματοδότηση, να βοηθήσει τεχνικά στην ταχεία προώθηση των έργων αλλά και να εγγυηθεί η ίδια την υλοποίηση έργων υποδομής και παραγωγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο Υπουργός ΥΠOMΕΔΙ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, δήλωσε ότι η συνεργασία του Υπουργείου με την Παγκόσμια Τράπεζα Επενδύσεων και στους τρεις (3) άξονες που συζητήθηκαν (Θεσμικές αλλαγές διαφάνειας και καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, Υλοποίηση ενός μεγάλου προγράμματος υποδομών και Δράσεις εξωστρέφειας) αποτελεί στρατηγική συμμαχία για την έξοδο της Χώρας από την κρίση και την παραγωγική της ανασυγκρότηση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.