Quantcast
Το 2017 ξεκινά το έργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου και Ελλάδας - enikonomia.gr
share

Το 2017 ξεκινά το έργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου και Ελλάδας

δημοσιεύτηκε:

Το νέο έργο διασύνδεσης των ηλεκτρικών δικτύων Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί από το 2017 έως 2022 μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, με την ονομασία «EuroAsia InterConnector».

Τα έργα για το αρχικό καλώδιο διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου μήκους 329 χιλιομέτρων αναμένεται να ξεκινήσουν κατά το 2017 και να ολοκληρωθούν  το 2019. Στη δεύτερη φάση θα συνδεθεί η Κρήτη με την Αττική και την ηπειρωτική Ελλάδα κατά το 2020 και η τρίτη και τελική φάση θα συνδέσει το καλώδιο από την Κύπρο στην Κρήτη ενόψει της πλήρους υλοποίησης της «ενεργειακής λεωφόρου» μέχρι το 2022.Το αναμενόμενο κόστος του έργου κατά την πρώτη και δεύτερη φάση ανέρχεται στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ και θα αναληφθεί πλήρως από τον οργανισμό EuroAsia Interconnector.

Πρόκειται για μια μελέτη τεχνικού σχεδιασμού, μια μελέτη αναγνώρισης της βέλτιστης όδευσης του καλωδίου και μια μελέτη εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να περατωθούν κατά τη διάρκεια του 2016.

Μάλιστα ο πρέσβης της Ελλάδας, Ηλίας Φωτόπουλος, μετέφερε μήνυμα του Υπουργού Ενέργειας της Ελλάδας, Πάνου Σκουρλέτη για τη σημασία του έργου για τη Ελλάδα και ότι η ελληνική κυβέρνηση το στηρίζει ολόψυχα. Υπολογίζεται ότι το αναμενόμενο Κοινωνικό Οικονομικό Όφελος του EuroAsia Interconnector θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι το έργο αφορά στην κατασκευή υποθαλάσσιου καλωδίου, μήκους 1.518 χιλιομέτρων, το οποίο θα διασυνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη. Ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 και θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει 2.000 MW προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, θέτοντας έτσι τέρμα στην ενεργειακή απομόνωση του Ισραήλ, της Κύπρου και περιοχών της Ελλάδας. Ο οργανισμός EuroAsia Interconnector ανέθεσε επίσημα τη διεξαγωγή τριών μελετών στις ιταλικές εταιρείες CESI S.p.A. και GAS S.r.l., κατά τη διάρκεια τελετής στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Λευκωσία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.