Quantcast
Ποιοι περιμένουν 9,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο έως τις 31 Δεκεμβρίου - enikonomia.gr
share

Ποιοι περιμένουν 9,5 δισ. ευρώ από το Δημόσιο έως τις 31 Δεκεμβρίου

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Πολύτεκνοι, δημόσια νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ, αλλά και εργολάβοι δημοσίων έργων, αναμένουν τα περίπου 9,5 δισ. ευρώ του υπολοίπου των δαπανών που οφείλει να καταβάλει η κυβέρνηση έως και το τέλος του μήνα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την υλοποίηση του φετινού προϋπολογισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος από τα ποσό αυτό, περίπου 2,7 δισ. ευρώ, είναι τα χρήματα που θα πρέπει να δοθούν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τούτο, όχι μόνο για να προχωρήσουν τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα, αλλά και για να μην χαθούν κοινοτικοί πόροι καθώς το 2015 είναι ο τελευταίος χρόνος υλοποίησης των έργων της προγραμματικής περιόδου 2007 -2013.

Το υπουργείο Οικονομίας μιλά για περιθώριο μέχρι και το Μάρτιο του 2016. Σε αυτό όμως το χρονικό διάστημα θα πρέπει να απορροφηθούν όχι μόνο 2,3 δισ. αλλά 4,5 δισ., ποσά στα οποία περιλαμβάνονται και οι προκαταβολές ύψους 2,3 δισ. που έχει εκχωρήσει η Κομισιόν από το ΕΣΠΑ ΙΙ, προκειμένου να βοηθήσει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Στα ασφαλιστικά ταμεία το υπόλοιπο της κρατικής χρηματοδότησης για το 2015 φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ . Από αυτά διεκδικούν 250 εκ. ευρώ το ΝΑΤ, 300 εκ. ευρώ το ΙΚΑ, 150 εκ. ευρώ ο ΟΓΑ, 100 εκ. ευρώ για την αποπληρωμή του ΕΚΑΣ και άλλα 200 εκ. ευρώ οι υπόλοιποι επιχορηγούμενοι ασφαλιστικοί οργανισμοί.

Περίπου 850 εκ. ευρώ διεκδικούν ως επιδόματα πολύτεκνοι, ο κουμπαράς του ασφαλιστικού που ακούει στο όνομα «ταμείο αλληλεγγύης των γενεών» και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ως οικονομικές ενισχύσεις.

Περίπου 250 εκ. ευρώ περιμένουν ως επιχορήγηση τα δημόσια νοσοκομεία για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας τους.

Οι ΟΤΑ θα περιμένουν μέχρι και το τέλος του χρόνου περίπου 550 εκ. ευρώ. Από αυτά τα 450 εκ. ευρώ θα είναι το υπόλοιπο των Κοινωνικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), που είναι το βασικό έσοδο των δήμων και περίπου 100 εκ. ευρώ από την ειδική επιχορήγηση των ΟΤΑ.

Άλλα 1,4 δισ. ευρώ διεκδικούν τα υπουργεία ως λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες εκτός από το χαρτί υγείας και τους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, αφορά τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά ασθενοφόρων, περιπολικών και μοτοσικλετών της ΕΛΑΣ, μέχρι και τα πυρομαχικά του στρατού.

Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν και οι απολύτως μη ανελαστικές δαπάνες οι οποίες αφορούν:

• Ποσό 1,7 δισ. ευρώ σε μισθούς του στενού δημόσιου τομέα και του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων μαζί με τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ.

• Ποσό 300 εκ. ευρώ που θα πρέπει να πληρωθούν μέσα στο μήνα για την εξυπηρέτηση του υπολοίπου του έτους για τόκους του χρέους και 120 εκ. ευρώ για κάλυψη ισόποσής κατάπτωσης εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια δημοσίων οργανισμών.

Μέχρι και το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποπληρωθούν αμυντικές δαπάνες συνολικού ύψους 430 εκ. ευρώ με βάση το πολυετές πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών.

Το μέρος από τα 9,5 δισ. ευρώ που θα καλυφθεί μέχρι και τις 31/12, θα φανεί από τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο του 2016.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.