Quantcast
Τα τέσσερα «αγκάθια» στην καθιέρωση του πλαστικού χρήματος - enikonomia.gr
share

Τα τέσσερα «αγκάθια» στην καθιέρωση του πλαστικού χρήματος

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η «εκθρόνιση» των μετρητών από το πλαστικό χρήμα μέσω της υποχρεωτικής σύνδεσης των ηλεκτρονικών δαπανών με το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων που σχεδιάζεται από πέρσι το φθινόπωρο αλλά βρίσκεται μέχρι στιγμής στα χαρτιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης τονίζει σε κάθε ευκαιρία ότι οι σχετικές διατάξεις θα περάσουν σε νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή ίσως μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Η επιτυχία, όμως, το μέτρου που είναι δυνατό να περιορίσει σημαντικά την φοροδιαφυγή θα κριθεί στο πόσο γρήγορα μπορούν να επιλυθούν και τα πραγματικά προβλήματα που εμποδίζουν την εφαρμογή του.

Το πιο βασικό από όλα είναι οι τεράστιες προμήθειες που συνεχίζουν να χρεώνουν (από 2% έως και 5% υπό προϋποθέσεις) οι εμπορικές τράπεζες στις συναλλαγές με πλαστικό χρήμα οι οποίες είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερες από ότι σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.

Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει ήδη τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, οι οποίοι μέσω της χρήσης πλαστικού χρήματος για τις πληρωμές χάνουν ένα σημαντικό ποσοστό από το κέρδος τους.

Το ίδιο γεγονός αποτελεί αντικίνητρο για περίπου 410.000 ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης να τοποθετήσουν – όσοι δεν έχουν – ένα ή και περισσότερα μηχάνημα αυτόματης υποδοχής καρτών αν κάνουν και διανομές κατ οίκον. Το ίδιο πρόβλημα επικαλούνται και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατηγορούνται για υψηλή φοροδιαφυγή.

Ένα δεύτερο πρόβλημα, παράγωγο του πρώτου, είναι ότι πολλοί μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που θα κληθούν να υποστηρίζουν το μέτρο βρίσκονται στον Τειρεσία λόγω ληξιπρόθεσμών οφειλών. Το νομοσχέδιο θα προβλέπει ότι οι επαγγελματίες θα ανοίξουν ένα ειδικό ακατάσχετο λογαριασμό μέσω του οποίου θα περνούν οι συναλλαγές με τους πελάτες τους. Το ερώτημα είναι αν ο λογαριασμός αυτός θα είναι ακατάσχετος και από το δημόσιο, αλλά και από τις τράπεζες ή το «ακατάσχετο» θα ισχύει μόνο για τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τρίτο πρόβλημα αφορά τον σχεδιασμό του νομοσχεδίου σχετικά με την υποχρεώσεις του φορολογούμενου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν ένα αριθμό λογαριασμού και μια πιστωτική ή χρεωστική κάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι ηλεκτρονικές δαπάνες ως το όριο που θα οριστεί ανάλογα με το όριο εισοδήματος ώστε ο φορολογούμενος να κατοχυρώσει το αφορολόγητό του.

Αν τελικά εφαρμοστεί θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που φιλοδοξεί να λύσει. Με δεδομένο ότι τα εισοδήματα έχουν μειωθεί σημαντικά και οι πληρωμές σε περίπου 1 εκατομμύριο εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα γίνονται με καθυστέρηση από 1 έως και 8 μήνες αν κάποιος έχει δύο πηγές εισοδήματος και δύο κάρτες μπορεί να βρεθεί να περιμένει να πληρωθεί μέσω του λογαριασμού της «δηλωμένης» κάρτας για να κάνει δαπάνες που θα μετρήσουν για το αφορολόγητο.

Τέταρτο πρόβλημα που θα πρέπει να λυθεί είναι να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και επαφές με τις τράπεζες το συντομότερο δυνατό ώστε τα προβλήματα να επιλυθούν αν είναι δυνατό πριν το τέλος του μήνα. Αν το μέτρο αργήσει ως συνήθως και ενεργοποιηθεί μετά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, τότε θα κινδυνέψει με αποτυχία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.