Quantcast
Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών - enikonomia.gr
share

Μάχη χαρακωμάτων μεταξύ κυβέρνησης – δανειστών

δημοσιεύτηκε:

του Τάσου Δασόπουλου

Σε μάχη χαρακωμάτων, με άγνωστη διάρκεια, βρίσκονται δανειστές και υπουργείο Οικονομικών, η ηγεσία του οποίου περιμένει με τεντωμένα νεύρα την έναρξη της αξιολόγησης, ελπίζοντας ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της ΕΕ, αξιωματούχος δήλωνε χθες ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όταν θα έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, σημειώνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία άφιξης στην Αθήνα.

Η ίδια πηγή αρκέστηκε να προσθέσει ότι από σήμερα ξεκινούν την προετοιμασία τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ακολούθησε η έκρηξη του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος κάλεσε χθες με αυστηρό τόνο το ΔΝΤ να πάρει θέση για τις διαρροές που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες το Ταμείο απέρριπτε το σχέδιο για το ασφαλιστικό. Το Ταμείο έδωσε μια διπλωματική απάντηση: «συνεχίζουμε την αξιολόγηση της ελληνικής πρότασης» αρνούμενο να σχολιάσει τα περί διαρροών.

Το κλίμα που επικρατεί εντός της κυβέρνησης συνοψίζεται σε μια φράση του υπουργού οικονομικών σχετικά με την πρόοδο της διαπραγμάτευσης. «Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι αν δεν τελειώσει έγκαιρα η πρώτη αξιολόγηση και η συζήτηση για το χρέος τότε θα έχουμε πρόβλημα για το πρόγραμμα, δεν θα έρθουν επενδύσεις, δεν θα έρθει η ανάπτυξη, δεν θα μπορούμε να πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους», τόνισε.

Με τις δύο πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, από το υπουργείο Οικονομικών και τα συναρμόδια υπουργεία τονίζεται ότι η αποστολή των συμπληρωματικών στοιχείων συνεχίζεται από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια πιάνουν δουλειά από σήμερα, αρχίζοντας να συλλέγουν στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2015 και τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του προϋπολογισμού του 2016.

Ειδικό κλιμάκιο θα έχει την αποστολή να συγκεντρώσει τα στοιχεία από τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας, ένα ακόμη για το υπουργείο Εσωτερικών, ένα στο υπουργείο Ανάπτυξης, ένα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ένα για την Τράπεζα της Ελλάδας και τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Ειδική ομάδα θα αναλάβει τις μακροοικονομικές προβλέψεις τόσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Η ομάδα του ΔΝΤ θα αριθμεί συνολικά 11 άτομα και θα συμμετέχουν σε όλους τους επιμέρους ελέγχους που θα γίνουν όλες αυτές τις ημέρες μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την επιστροφή της ηγεσίας των ομάδων των δανειστών.

Εκτός από τις διεργασίες εντός Ελλάδας, κρίσιμες θεωρούνται και οι συναντήσεις που εντός της εβδομάδας με την κ Λαγκάρντ στο διεθνές οικονομικό φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπου αναμένεται να τεθούν τα όρια διαπραγμάτευσης και των δύο πλευρών.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.