Quantcast
Ντράγκι: Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί - enikonomia.gr
share

Ντράγκι: Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων εάν χρειαστεί

δημοσιεύτηκε:

Tην επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μέχρι τo τέλος Μαρτίου του 2017 ή αργότερα, εφόσον χρειαστεί” με βασικό σκοπό την προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού πλησίον ή και κάτω αν είναι δυνατό του 2% επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στον Αντιπροέδροτου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη .

Παράλληλα ο Πρόεδρος της ΕΚΤ σημειώνει πως “τα εμπορεύσιμα χρεόγραφα σε ευρώ που εκδίδονται από περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις στη ζώνη του ευρώ έχουν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των περιουσιακών στοιχείων που κρίνονται αποδεκτά για τις τακτικές αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημόσιου τομέα (public sector purchase programme – PSPP)”, γεγονός που αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά τις συνθήκες χρηματοδότησης.

Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθαρίζει πως τα παραπάνω μέτρα δεν αλλάζουν το πλαίσιο του προγράμματος αγοράς τίτλων του δημοσίου μεταξύ εγχώριων και διεθνών εκδοτών.

Συνεχίζει υπογραμμίζοντας πως το εν λόγω πρόγραμμα κρίνει αποδεκτή την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε οι αγορές των ομολόγων της να επιτρέπονται κανονικά στην δευτερογενή αγορά.

Τέλος στην απάντηση του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για το ζήτημα της χαλάρωσης των κριτηρίων αποφεύγει να δώσει νέα στοιχεία και επαναλαμβάνει τα κριτήρια που είχε συμπεριλάβει σε απάντησή του σε σχετική ερώτηση των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη και Σ. Κούλογλου τον περασμένο Ιανουάριο.
Σε πρόσφατη ερώτησή του ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει στον Πρόεδρο της ΕΚΤ το ζήτημα της χρονικής επέκτασης του Προγράμματος καθώς και την διεύρυνση των κριτηρίων και των επιλέξιμων ομολόγων. Επιπροσθέτως είχε ρωτήσει τον Μάριο Ντράγκι κατά πόσο είναι “θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο”.

Τέλος, είχε ζητήσει πληροφορίες αναφορικά με το πως θα έβλεπε η ΕΚΤ, “τη χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.