Quantcast
Ελπίδες για γρήγορη αξιολόγηση αλλά έτοιμος και ο «κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Ελπίδες για γρήγορη αξιολόγηση αλλά έτοιμος και ο «κουμπαράς» 3 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Σ. Δασόπουλου

 

«Κουμπαρά» 3 δισ. ευρώ για το δύσκολο πρώτο τρίμηνο του χρόνου δημιουργεί το υπουργείο Οικονομικών παρά το γεγονός ότι επιμένει ακόμη ότι η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου.

Σαφής ένδειξη «βραχυπρόθεσμης αποταμίευσης» αποτελούν στα στοιχεία του προϋπολογισμού όπου εκτός από την υπέρβαση των εσόδων κατά 400 εκ ευρώ που αφορά αποκλειστικά τα κοινοτικά κονδύλια από την προκαταβολή του ΕΣΠΑ ΙΙ καταγράφεται και μια μεγάλη υστέρηση των πρωτογενών δαπανών κατά 430 εκ ευρώ παρότι ότι μισθοί και συντάξεις πληρώθηκαν χωρίς καθυστέρηση.

Αυτό σημαίνει ότι έχει ενεργοποιηθεί και πάλι ο μηχανισμός του πολύ δύσκολου δημοσιονομικά πρώτου εξάμηνου του 2015 όταν εκτός των απολύτως ανελαστικών δαπανών (μισθοί συντάξεις εθνική χρηματοδότηση στο ασφαλιστικό) η πληρωμή των υπολοίπων είχε ανασταλεί.

Ο στόχος είναι να μην μειωθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου τα οποία στις αρχές του χρόνου έφταναν τα 770 εκ ευρώ.

Τούτο παρά το μερίσμα μαμούθ ύψους 1,2 δις ευρώ που ενέκρινε η Τράπεζα της Ελλάδας προς το ελληνικό δημόσιο ως βασικό μέτοχο της Κεντρικής Τράπεζας.

Παράλληλα με νομοθετική ρύθμιση στο τέλος του 2015 τα διαθέσιμα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας . ύψους 555, 4 εκ ευρώ από την εισφορά των τραπεζών από την ανακεφαλαιοποίηση του 2012 είναι άμεσα διαθέσιμα αφού κατατίθενται στο κοινό λογαριασμό της Κεντρικής Κυβέρνησης στην ΤτΕ.

Τα ποσά αυτά μαζί με τα 430 εκ ευρώ που δεν δόθηκαν σε δαπάνες δημιουργούν ένα κεφάλαιο 3 δις ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες για το χρέος τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Μαρτίου.
 Υπενθυμίζεται ότι ο Ιανουάριος ήταν ένας μάλλον «άνετος» μήνας αφού οι υποχρεώσεις χρέους περιορίζονταν σε πληρωμές τόκων ύψους 100 εκ ευρώ και μια δόση ύψους 457 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ.

Ο τρέχον μήνας είναι πιο βαρύς με συνολικές υποχρεώσεις που φτάνουν τα 1,8 δις ευρώ αφού το δημόσιο θα πρέπει να εξοφλήσεις ποσό ύψους 1,6 δις ευρώ για τόκους 100 εκ ευρώ και 138 εκ ευρώ προς το ΔΝΤ.

Άλλα 1,7 δις ευρώ είναι οι υποχρεώσεις του Μαρτίου από τα οποία τα 750 εκ ευρώ αφορούν τόκους και 876 εκ ευρώ ως δόση από τα δάνεια που έχει δώσει από το 2010 το ΔΝΤ.
 Μάλιστα την σχετικά καλύτερη θέση του ελληνικού δημοσίου απεναντι στις υποχρεώσεις για χρέος πιστοποίησε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη αφού και αναφέρθηκε στο μέρισμα της ΤτΕ καθώς επίσης και την καλύτερη πορεία των εσόδων.
 
Διαπραγμάτευση σε διπλό μέτωπο

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση προσπαθεί να κλείσει το εσωτερικό μέτωπο που έχουν ανοίξει οι κινητοποιήσεις των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών και παράλληλα να προχωρήσουν ταχύτερα και οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Κυβερνητικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις διαπραγματεύσεις έκαναν χθες την εκτίμηση ότι οι επικεφαλείς των ομάδων της ΕΕ του ΔΝΤ της ΕΚΤ και του ΕΜΣ αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα «από Δευτέρα» αφού οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο έχουν παρουσιάσει πρόοδο Απέδιδαν επίσης την καθυστέρηση επιστροφής των εκπροσώπων των θεσμών και τη διαφορά απόψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ σε κρίσιμα σημεία του ελληνικού προγράμματος «Πρώτα θα τα βρουν μεταξύ τους και στην συνέχεια θα έρθουν να συζητήσουμε» τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα εκπρόσωποι των δανειστών τόνιζαν ότι ακόμη δεν έχει οριστεί ημερομηνία επιστροφής στην Ελλάδα και δεν θα μπορούσε να υπάρχει με δεδομένο ότι υπάρχουν ακόμη διαφορές που θα πρέπει να κλείσουν πριν συνεχιστεί σε ανώτερο επίπεδο η διαπραγμάτευση.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.