Quantcast
Αλεξιάδης: Ξεκινά ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων - enikonomia.gr
share

Αλεξιάδης: Ξεκινά ο έλεγχος των ανασφάλιστων οχημάτων

δημοσιεύτηκε:

Η κυβέρνηση ολοκλήρωσε -και είναι ήδη για δημοσίευση στο ΦΕΚ- τις διατάξεις για τον έλεγχο των ανασφάλιστων οχημάτων, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Τρύφων Αλεξιάδης, σε ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος.

Ο υπουργός στην τοποθέτησή του προανήγγειλε και άλλες πρωτοβουλίες για έλεγχο της νομικής συμμόρφωσης στο χώρο του αυτοκινήτου. Τόνισε δε ότι «για εμάς οι ρόλοι της κοινωνικής και της ιδιωτικής ασφάλισης είναι σαφείς, με καθορισμένα όρια. Η κοινωνική ασφάλιση και γενικότερα το κοινωνικό κράτος είναι κύριο μέλημά μας. Αλλά όχι με τις παθογένειες, τις υπερβολές και την αδιαφανή διαχείριση που μας οδήγησαν εδώ».

Για εμάς, συμπλήρωσε ο υπουργός, η Ιδιωτική ασφάλιση λειτουργεί συμπληρωματικά προς την Κοινωνική Ασφάλιση και Πρόνοια. Για την κυβέρνησή μας, είναι πάντοτε στόχος η διεύρυνση του πλαισίου κοινωνικής προστασίας μέσα από τις δημόσιες δομές.

Ταυτόχρονα δεν ξεχνάμε ότι ο θεσμός της ιδιωτικής ασφάλισης συμβάλλει καθοριστικά στην κοινωνία και στην οικονομία, μέσω των αποζημιώσεων σε ασφαλισμένους, των φόρων που καταβάλλει ο κλάδος προς το δημόσιο, της απασχόλησης χιλιάδων εργαζομένων κ.λπ.

Κάλεσε δε τις ασφαλιστικές εταιρίες να ενισχύσουν τον επενδυτικό τους ρόλο και να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Αναλυτικά, ο κ. Αλεξιάδης υπογράμμισε ότι θα τεθούν σε διαβούλευση μια σειρά προτάσεων με σκοπό την επίλυση προβλημάτων και την καλύτερη λειτουργία της ιδιωτικής ασφαλιστικής αγοράς, με γνώμονα το όφελος των ασφαλισμένων, των εταιριών, των διαμεσολαβούντων και των εργαζομένων του κλάδου. Πιο συγκεκριμένα:

1. Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ορθής λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς και της προστασίας των επαγγελματικών και ιδιωτικών συμφερόντων ασφαλισμένων και ασφαλιστών, προσανατολιζόμαστε στη δημιουργία ενός θεσμού διαβούλευσης με εκπροσώπηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων του κλάδου, δηλαδή με τη συμμετοχή του δημοσίου, των εργοδοτών, των εργαζομένων, των καταναλωτικών οργανώσεων και των διαμεσολαβούντων (ασφαλιστές, πράκτορες, μεσίτες κλπ).

2. Για την ταχεία και δίκαιη αντιμετώπιση των διαφορών ασφαλισμένων με τις ασφαλιστικές εταιρείες, θα εξετάσουμε τη δημιουργία εξειδικευμένων «Ασφαλιστικών Δικαστηρίων», με εξειδικευμένους δικαστές.

Η θέσπιση αυτών των οργάνων θα λειτουργήσει θετικά τόσο για τους ασφαλισμένους όσο και για τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Η πρόταση αυτή θα ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των δικαστηρίων και του απεγκλωβισμού τους από υποθέσεις που λιμνάζουν, κοστίζοντας χρόνο και χρήμα στους πολίτες, στις επιχειρήσεις και στο δημόσιο.

3. Στην ίδια κατεύθυνση εντάσσεται και η πρόταση για τη δημιουργία σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων, προκειμένου να στηρίζουν με το έργο τους τόσο τους επαγγελματίες πραγματογνώμονες (που είναι συνεργάτες των εταιριών), όσο και την ορθή επίλυση των προβλημάτων αποζημίωσης.

4. Μέσα από στοχευμένες θεσμικές και οικονομικές πολιτικές, με την συνεργασία και της Εποπτικής Αρχής, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της προσπάθειας των ελληνικών ασφαλιστικών εταιρειών να ανταποκριθούν στις νέες προκλήσεις, θα εξετάσουμε και μέτρα που αντιμετωπίζουν με επιτυχία τους διεθνείς κανόνες λειτουργίας του κλάδου και τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους τους, αλλά και τους εργαζομένους τους.

Θα πρέπει να εξετάσουμε εθνικές πολιτικές, σε συμφωνία με την κοινοτική οδηγία, που προσαρμόζονται στις συνθήκες και στα οικονομικά μεγέθη που επικρατούν στην χώρα μας, με κατεύθυνση την λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού.

5. Το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με τις αντίστοιχες διοικήσεις, θα εξετάσουμε μέτρα και τρόπους ενίσχυσης του Επικουρικού Κεφαλαίου Αυτοκινήτων αλλά και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής στην κατεύθυνση της προστασίας του Έλληνα καταναλωτή.

6. Με την ψήφιση του νόμου 4364/2016 επιλύσαμε και ένα πρόβλημα που επί χρόνια εκκρεμούσε, εξασφαλίζοντας πλήρως τους εργαζόμενους στην περίπτωση ανάκλησης της άδειας ασφαλιστικής εταιρίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.