Quantcast
Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ - enikonomia.gr
share

Γιούνκερ: Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ

δημοσιεύτηκε:

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «παγώνει» τις προσδοκίες της Αγκυρας για ένταξη στην ΕΕ μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στην Handelsblatt.

Ειδικότερα ο πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι η είσοδος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ακόμη πολύ μακρινό ενδεχόμενο. «Η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να γίνει μέλος. Δεν θα είναι ούτε σε 10 χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Παράλληλα ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία. «Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος. Με την Τουρκία θα καταλήξουμε τις επόμενες μέρες σε μια δεσμευτική συμφωνία, την οποία προετοιμάσαμε ήδη κατά την τελευταία σύνοδο», λέει ο λουξεμβούργιος πολιτικός προς την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

O Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αντέκρουσε τις αιτιάσεις ότι με την προτεινόμενη επαναπροώθηση προσφύγων στην Τουρκία η ΕΕ καταπατά τη Σύμβαση της Γενεύης για τους Πρόσφυγες: «Κάθε παράνομος μετανάστης θα περνά από ατομική διαδικασία ασύλου, η οποία θα διαρκεί μια εβδομάδα και κατά την οποία θα πρέπει να έχει πάντα το δικαίωμα έφεσης. Μόνον μετά (το πέρας αυτής της διαδικασίας) θα μπορεί να επαναπροωθείται στην Τουρκία».

Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και τις πιθανότητες ένταξης της χώρας στην ΕΕ, ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι αρκετά επιφυλακτικός: «Στην παρούσα φάση η Τουρκία δεν είναι έτοιμη προς ένταξη. Και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να είναι και τα επόμενα δέκα χρόνια».
.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.