Quantcast
Στον «αέρα» η αξιολόγηση, στο τραπέζι πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα - enikonomia.gr
share

Στον «αέρα» η αξιολόγηση, στο τραπέζι πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Σε θρίλερ μετατρέπεται για άλλη μια φορά η διαπραγμάτευση για το ελληνικό πρόγραμμα με τους δανειστές να απειλούν με αποχώρηση ακόμη και χωρίς συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών να θέλει αποφάσεις για τα βασικά θέματα και τα προβλήματα αντί να λυθούν να γίνονται περισσότερα.

Αυτό έδειξαν και οι συναντήσεις της Παρασκευής, οι οποίες συνοδεύτηκαν και από ακόμα μια αντιπαράθεση του υπουργείο Οικονομικών με το ΔΝΤ, με αφορμή το σκωτσέζικο ντους για το ασφαλιστικό.

Προχθές το βράδυ φάνηκε για δεύτερη φορά ότι το θέμα της αλλαγής των συντελεστών με αφορολόγητο 9.050 ευρώ αντί των 9.950 ευρώ που ισχύουν σήμερα και την φορολογική επιβάρυνση να ξεκινά από τα 30.000 ευρώ θα ήταν η τελική συμφωνία με τους θεσμούς.

Όμως, το πρωί της Παρασκευής, το ΔΝΤ επανήλθε στην πρόταση του για χαμηλό αφορολόγητο σε όλους, ανεξαρτήτου εισοδήματος, που βρίσκεται στην αντίθετη λογική με αυτή του ΥΠ.ΟΙΚ, το οποίο έχει υποσχεθεί να μεταφέρει μέρος του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά στα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα.

Η μέρα συνεχίστηκε με τον υπουργείο Οικονομικών να προτείνει μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού των 1,7 δισ. ευρώ για τα έτη 2017 και 2018.

Στο πακέτο εντάχθηκε το τέλος επί των τραπεζικών αλλαγών (0,05%) παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο μέτρο είχε απορριφθεί δύο φορές τις προηγούμενες μέρες από τους θεσμούς, θεωρώντας το μέτρο παρωχημένο και αντιαναπτυξιακό.

Η επόμενη μεγάλη δεξαμενή άντλησης πόρων θα είναι τα ΙΧ

Με έμμεσο τρόπο το υπουργείο Οικονομικών σκοπεύει να αυξήσει τον Ε.Φ.Κ στα καύσιμα προκειμένου και παράλληλα να αλλάξει τον τρόπο προσδιορισμού των τελών κυκλοφορίας μέσω της επιβολής του τέλους χρήσης των ΙΧ έναντι του σημερινού συστήματος που επιβάλλει τα τέλη με βάση τα κυβικά του αυτοκινήτου.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι άλλη μια δεξαμενή άντλησης πόρων με κατάργηση εξαιρέσεων και την επιβολή του ΕΝΦΙΑ εξωτερικού, δηλαδή της φορολόγησης ακινήτων που είναι στην κατοχή Ελλήνων πολιτών.

Το πόσο καλά πήγε και αυτή η διαπραγμάτευση φαίνεται από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά παραπέμφθηκαν σε τεχνικά κλιμάκια που θα έκαναν την δουλειά της κοστολόγησης των μέτρων.

Τα υπόλοιπα «καυτά» μέτωπα

Το πρωινό του Σαββάτου θα ξεκινήσει με ασφαλιστικό ενώ μέσα στην ημέρα έχει οριστεί και συνάντηση για την εξέταση της λειτουργίας της νέας αγοράς δανείων.

Στο ασφαλιστικό ο κ. Κατρούγκαλος έχει ως βασική αποστολή να πείσει τους δανειστές να αποδεχθούν την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.

Χωρίς να αυξηθεί η φορολογία στην εργασία οι μειώσεις στις συντάξεις θα πρέπει να καλυφθούν με πρόσθετες περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.