Quantcast
Η κυβέρνηση ρίχνει ευθύνες στο ΔΝΤ για καθυστέρηση και ανακρίβεια στοιχείων - enikonomia.gr
share

Η κυβέρνηση ρίχνει ευθύνες στο ΔΝΤ για καθυστέρηση και ανακρίβεια στοιχείων

δημοσιεύτηκε:

Eπιθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και στους υπόλοιπους δανειστές εξαπέλυσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης, δίνοντας συνέχεια στην άτυπη κόντρα που αναδείχθηκε την περασμένη εβδομάδα μέσω διαρροών από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κουτεντάκης, καταλόγισε «καθυστερήσεις στην αξιολόγηση για τις οποίες ευθύνεται το ΔΝΤ», έκανε λόγο για τακτική δόσεων με το σταγονόμετρο συμπληρώνοντας πως πρόκειται για «συμπεριφορά Σάιλοκ», δεν δίστασε να αναφέρει ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων ακόμα και στην τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης υπάρχουν ορισμένες φωνές που στη ροή της συζήτησης βάζουν στο τραπέζι το ενδεχόμενο καθυστέρησης πληρωμής συντάξεων , αν σφίξουν τα πράγματα στο ταμείο, αν και ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο.

Οι σημερινές τοποθετήσεις του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, αναδεικνύουν με σαφήνεια το γεγονός ότι η κυβέρνηση χαράζει μια στρατηγική ανάδειξης των ευθυνών – όπως η ίδια προφανώς τις αντιλαμβάνεται- από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το οποίο ο κ. Κουτεντάκης είπε ότι «παρουσιάζουμε στοιχεία τα οποία διαρκώς αμφισβητούν, όταν τα δικά τους στοιχεία είναι γεμάτα ανακρίβειες».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διαφωνία η οποία συντηρείται αναφορικά με το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015. Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ και οι ακριβείς ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat. Το ΔΝΤ όμως, ακόμα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015 επιμένει ότι υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει πως προκύπτει αυτή η εκτίμηση. «Δεν μας λένε πως προκύπτει αυτό το 0,6% του ΑΕΠ» σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης σημειώνοντας πως «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση η οποία οφείλεται στο ΔΝΤ».

Πρόσθεσε δε πως κανείς δεν έχει καταλάβει «τι θέλει να κάνει το Ταμείο, αν θέλει να μείνει ή να φύγει» ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ευθύνες έλλειψης κατανόησης της κατάστασης οι οποίες «δημιουργούν μια κατάσταση διαρκούς και καταστροφικής αβεβαιότητας».

Το ταμείο

Το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνει ότι επί του παρόντος δεν τίθεται ζήτημα ταμειακών δυσκολιών στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων του δημοσίου. «Δεν υπάρχει κανένας άμεσος κίνδυνος στα ταμειακά διαθέσιμα αλλά η κατάσταση εξ ορισμού δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστο. Καμία οικονομική οντότητα δεν καλύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών της αναγκών από ίδιους πόρους χωρίς νέο δανεισμό και ανακύκλωση χρεών» σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης αποκαλύπτοντας ότι ακόμα και στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τέθηκε ως ενδεχόμενο από την πλευρά των δανειστών να δοθεί προτεραιότητα στην πληρωμή των τόκων και χρεολυσίων έναντι των συντάξεων, αν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Ξεκάθαρο είναι ότι από την πλευρά της κυβέρνησης τέτοιο ενδεχόμενο δεν συζητείται. Ρητά, ο γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής είπε πως «αν φτάσουμε ποτέ σε αυτό το σημείο -δεν είμαστε- είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα πληρώσουμε χρέος, δεν θα καθυστερήσουμε τις συντάξεις», υπενθυμίζοντας τι συνέβη τον Μάιο του 2015 με τη δόση προς το ΔΝΤ.

Στην παρούσα φάση, το ελληνικό δημόσιο, συνεχίζει να ανακυκλώνει συμβάσεις Repos με φορείς της γενικής κυβέρνησης ύψους 10 δισ. ευρώ, με τρέχον επιτόκιο 3,72% καθαρό μετά από φόρους. Μάλιστα στελέχη του ΓΛΚ εκφράζουν την απορία γιατί ορισμένοι φορείς εξακολουθούν να μην τοποθετούν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος με τόσο υψηλή απόδοση και παρά την υποχρεωτικότητα που απορρέει από την σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία δεν έχουν τοποθετηθεί σε Repos εκτιμάται πως υπερβαίνουν το 1 δισ. ευρώ. Δεν αποκλείεται στη συνέχεια, αναλόγως των εξελίξεων στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης και αυτά τα κεφάλαια να αξιοποιηθούν.

Επί του παρόντος, η υπόθεση κάλυψης των εσωτερικών και διεθνών υποχρεώσεων του Κράτους, γίνεται αποκλειστικά με τα λεφτά των φορολογουμένων. Χωρίς να έχει έρθει ούτε ένα ευρώ από τη δανειακή σύμβαση με τους ευρωπαίους, από τις αρχές του έτους, το υπουργείο Οικονομικών έχει καταβάλλει τόκους 1,717 δισ. ευρώ και χρεολύσια 490 εκατ. ευρώ το πρώτο δίμηνο του έτους ενώ έρχεται αντιμέτωπο με πληρωμές ύψους 1,8 δισ. ευρώ το Μάρτιο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.