Quantcast
Κομισιόν: Παρουσιάζει την Τετάρτη νέες προτάσεις για την κατανομή των προσφύγων - enikonomia.gr
share

Κομισιόν: Παρουσιάζει την Τετάρτη νέες προτάσεις για την κατανομή των προσφύγων

δημοσιεύτηκε:

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την ερχόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες νέες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου και κατανομής προσφύγων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της σαββατιάτικης έκδοσης της γερμανικής εφημερίδας Tagesspiegel, που επικαλείται πηγές της ΕΕ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, και ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θα υποβάλλουν δύο εναλλακτικές επιλογές για τη μεταρρύθμιση της συνθήκης του Δουβλίνου.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει ότι οι αιτούντες άσυλο θα κατανέμονται στο μέλλον δίκαια στις χώρες της ΕΕ με βάση κριτήρια, όπως η δυνατότητα αποδοχής τους από τα κράτη – μέλη και λαμβάνοντας υπόψη τους υφιστάμενους οικογενειακούς δεσμούς.

Η δεύτερη επιλογή προτείνει τη διατήρηση του σημερινού συστήματος του Δουβλίνου με έναν αυτόματο διορθωτικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός αυτός για την κατανομή των αιτούντων άσυλο εντός της ΕΕ θα τίθεται σε κίνηση, όταν ένα κράτος – μέλος επιβαρύνεται υπερβολικά από πρόσφυγες. Την τελική νομοθετική της πρόταση αναμένεται να υποβάλλει η Κομισιόν τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Η συμφωνία του Δουβλίνου, που ισχύει σήμερα, προβλέπει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που εισέρχονται. Αυτό, όμως, οδηγεί στην υπερβολική επιβάρυνση των χωρών, όπως της Ελλάδας, στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ οι χώρες στο κέντρο της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να δεχθούν καθόλου πρόσφυγες. Και αυτός ήταν ο λόγος που η Ελλάδα είχε αφήσει πέρυσι τους μετανάστες να μετακινούνται προς τη Βόρεια Ευρώπη, έως πριν ένα μήνα που έκλεισε η διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.