Quantcast
Φόροι 1,8 δισ. ευρώ σε ΙΧ, αλκοόλ, τσιγάρα, καύσιμα, κινητά και συναλλαγές - enikonomia.gr
share

Φόροι 1,8 δισ. ευρώ σε ΙΧ, αλκοόλ, τσιγάρα, καύσιμα, κινητά και συναλλαγές

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Αύξηση έμμεσων φόρων σε καύσιμα, τσιγάρα, αλκοόλ, κινητά τηλέφωνα, στις τραπεζικές συναλλαγές και τα ΙΧ, θα προτείνει σήμερα το υπουργείο Οικονομικών στο κουαρτέτο των δανειστών για να κλείσει και τα τελευταία 1,8 δισ ευρώ που θα μειώσουν το δημοσιονομικό κενό μέχρι και το 2018.

Σήμερα αναμένεται να μην γίνουν συναντήσεις με τους δανειστές. Η δραστηριότητα θα περιοριστεί στην τεχνική επεξεργασία των νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό και την αποστολή του πακέτου των μέτρων για τους έμμεσους φόρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα αυτή δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνονται βασικές και εναλλακτικές προτάσεις, ώστε ο διάλογος μέχρι και την οριστικοποίηση του τρίτου κύματος (μετά το ασφαλιστικό και το φορολογικό που είναι πιο προχωρημένα) να είναι ο ελάχιστος δυνατός.

Στις πιο βέβαιες από τις προτάσεις είναι το πακέτο της επιβάρυνσης που θα επιβληθεί στα αυτοκίνητα και αναλύεται ως εξής:

Στην αλλαγή του τρόπου προσδιορισμού, στα τέλη κυκλοφορίας όπου εξετάζεται η αλλαγή των σημερινών επιβαρύνσεων με βάση τα κυβικά για να αντικατασταθεί με ένα πάγιο τέλος (80 ή 100 ευρώ) για όλους τους κατόχους ΙΧ, έτσι ώστε να αποθαρρυνθεί η κατάθεση πινακίδων.

Την αύξηση του ΕΦΚ στην Βενζίνη, στο Πετρέλαιο κίνησης και το υγραέριο ώστε η φορολογία να μεταφερθεί από την κατοχή στην χρήση του οχήματος.

Με βάση ένα σενάριο εξετάζεται ακόμη και η εξίσωση του ΕΦΚ της βενζίνης, με αυτό του πετρελαίου κίνησης παρά το ότι υπάρχουν αντιρρήσεις ακόμη και μέσα στο οικονομικό επιτελείο δεδομένου ότι το μέτρο αφενός θα μειώσει την κατανάλωση και αφετέρου θα δώσει σαφές κίνητρο για φοροδιαφυγή.

Στην τελική τιμή των ΙΧ εξετάζεται η σύνδεση του τέλους ταξινόμησης με την εργοστασιακή τιμή και όχι με τα κυβικά όπως ισχύει σήμερα. Το μέτρο θεωρείται ότι θα κλείσει την νόμιμη «φοροαποφυγή» που προκαλούσε η εισαγωγή πολυτελών αυτοκινήτων υψηλής τιμής με χαμηλού κυβισμού κινητήρες.

Μια ακόμη μέτρια αύξηση για τα καπνικά προϊόντα και τα αλκοολούχα ποτά.

Την επιβολή του τέλους 0,05% σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές με στόχο την είσπραξη πρόσθετων εσόδων 500 εκατ. ευρώ, η οποία όμως συναντά την έντονη αντίδραση των δανειστών.

Την επιβολή ενός ειδικού τέλους για την συνδρομητική τηλεόραση και την παροχή υπηρεσιών ιντερνέτ που προσφέρονται είτε αυτούσια είτε ως πακέτο υπηρεσιών από τις εταιρίες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Την αναπροσαρμογή του τέλους κινητής τηλεφωνίας που έχει επιβληθεί από το 2006 και κλιμακώνεται ανάλογα με το ύψος του λογαριασμού του χρήστη.

Στις προτάσεις θα περιλαμβάνονται και τα χρονοδιαγράμματα για την μείωση των αμυντικών δαπανών με αρχή 370 εκατ. ευρώ για φέτος, ενώ θα υπάρχει και ένα σχέδιο δράσης για την εξοικονόμηση 900 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα μέχρι και το τέλος του 2018.

Διαπραγμάτευση και εκτός Ελλάδας

Η βασική δραστηριότητα για το ελληνικό πρόγραμμα εκτυλίσσεται και εκτός Ελλάδας.

Οι στόχοι αλλά και η γενική κατεύθυνση για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος θα συζητηθούν στην συνάντηση Λαγκάρντ και Τόμσεν με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Τυπικά η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη από καιρό αφού η κ. Λαγκάρντ θα πάει στην Γερμανική πρωτεύουσα μετά από την ομιλία που είχε χθες στην Φρανκφούρτη. Μετά όμως από τη διαρροή της συνομιλίας Τόμσεν Βεκουλέσκου και την επιστολή του Πρωθυπουργού είναι δεδομένο ότι το κύριο πιάτο σήμερα το απόγευμα θα είναι η Ελλάδα.

Προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται και το γεγονός ότι ο Πωλ Τόμσεν θα βρει την προϊσταμένη του κ. Λαγκάρντ ερχόμενος από το Άμστερνταμ όπου συνάντησε τον πρόεδρο του Eurogroup Γκερούν Νταϊσελμπλούμ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.