Quantcast
«Σκληρό ροκ» από την τρόικα για φορολογικό, ασφαλιστικό και μέτρα - enikonomia.gr
share

«Σκληρό ροκ» από την τρόικα για φορολογικό, ασφαλιστικό και μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Του Τάσου Δασόπουλου

Διήμερο ισχυρών πιέσεων από τους δανειστές για να αρθούν πλήρως οι τελευταίες κόκκινες γραμμές σε αφορολόγητο και μείωση συντάξεων ώστε να υπάρξει τελική συμφωνία σε κάποια έστω από τα μεγάλα θέματα της αξιολόγησης στο Eurogroup του Άμστερνταμ ξεκινά από σήμερα για το οικονομικό επιτελείο.

Η σημερινή ημέρα θα ξεκινήσει με το δημοσιονομικό όπου το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των συζητήσεων για τις αυξήσεις των έμμεσων φόρων από όπου θα προκύψουν πρόσθετα έσοδα 1,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα έχει και ένα καλό χαρτί που μπορεί να αλλάξει ,αν όχι να ανατρέψει τους υπολογισμούς για μέτρα που συζητούνται στο πλαίσιο της αξιολόγησης.

Με παρόντες και τους εκπροσώπους των Ευρωπαίων δανειστών αλλά και την κ. Ντέλια Βελκουλέκσου του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών θα αμφισβητήσει τις εκτιμήσεις του ταμείου έχοντας διαθέσιμα τα στοιχεία που επίσημα θα δημοσιοποιήσει αύριο η Eurorstat και τα οποία θα πιστοποιούν ότι το 2015 η Ελλάδα έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 0,2% του ΑΕΠ ενώ το ΔΝΤ επιμένει ακόμη στα δικά του στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξε έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ. Η διαφορά του αποτελέσματος του περασμένου χρόνου η οποία φτάνει κοντά στο 1 δισ. ευρώ μπορεί να αλλάξει το ύψος των μέτρων που θα χρειαστούν για το 2016.

Επίσης θα δώσει άλλο ένα επιχείρημα στην ελληνική πλευρά στην θέση της ότι δεν χρειάζεται να εφαρμοστούν άμεσα – όπως ζητούν οι δανειστές – κάποια από τα μέτρα που σχεδιάζονται για τους άμεσους φόρους όπως π.χ. η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24% ή οι αυξήσεις στους ΕΦΚ στα καύσιμα και τις υπηρεσίες τεχνολογίας (κινητή τηλεφωνία, internet). Όλα αυτά τα μέτρα σύμφωνα με την ελληνική πλευρά μπορούν να εφαρμοστούν από το 2018 αν και εφόσον χρειαστούν.

Σε αυτήν την βάση το οικονομικό επιτελείο επιμένει ότι τα μέτρα εν αναμονή ύψους 3 δισ. ευρώ που πρότεινε στην Ουάσιγκτον η Ευρωπαϊκή επιτροπή για να εξασφαλίσει και την συμφωνία του ΔΝΤ απλώς δεν είναι απαραίτητα. «Δεν συζητήσαμε για το πρόσθετο πακέτο μέτρων. Δεν μπορούμε να συζητούμε για κάτι, το οποίο δεν έχουμε δεχθεί ούτε καν επί της αρχής» είπε ο κ. Τσακαλώτος κατά την χθεσινή πρώτη μέρα των συναντήσεων με τους ευρωπαίους δανειστές.

Σκληρή κόντρα αναμένεται και για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, για τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισλεμπλουμ τόνισε χθες ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο.

Ο υπουργός Οικονομικών επέμεινε χθες ότι τόσο στο φορολογικό όσο και στο ασφαλιστικό το υπουργείο Οικονομικών θα κινηθεί στην βάση όσων ειπώθηκαν στην κοινή συνέντευξη τύπου της περασμένης Τετάρτης με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη . Με βάση και το περίγραμμα των νομοσχεδίων που δόθηκαν το μεσημέρι στην δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών δεν συζητά αφορολόγητο κάτω από τα 9090 ευρώ και το υπουργείο Εργασίας την περικοπή κύριων συντάξεων.

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το υπουργείο Ανάπτυξης και για τα «κόκκινα» δάνεια όπου επίσης υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για ελάχιστη προστασία της πρώτης κατοικίας και μόνο για τα στεγαστικά που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου Κατσέλη.

Πάντως κατά την χθεσινή πρώτη ημέρα των συναντήσεων συζητήθηκε διεξοδικά το θέμα του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων με αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ να τονίζουν ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν κάποιες τελευταίες διατυπώσεις στο νομικό πλαίσιο που έχει έτοιμο η ελληνική πλευρά.

Πρόοδος υπήρξε ακόμη και στο θέμα του ΑΔΜΗΕ με το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος να θέλει την ιδιωτικοποίηση του 49% της εταιρίας που είναι θυγατρική της ΔΕΗ με το 20% να περνά σε ιδιώτη επενδυτή και το 29% να διατίθεται μέσω του ΧΑΑ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.