Quantcast
Eurogroup: Η Ελλάδα συμφώνησε σε πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Eurogroup: Η Ελλάδα συμφώνησε σε πακέτο προληπτικών μέτρων 3,6 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το Eurogroup του Άμστερνταμ με κεντρικό θέμα την Ελλάδα, ο πρόεδρος του συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε πως η «συνεργασία μεταξύ των θεσμών και της Ελλάδας είναι ισχυρή και παραγωγική».

«Πιστεύουμε πως γίνεται πρόοδος και είμαστε κοντά σε συμφωνία σε μία σειρά θεμάτων, όπως το συνταξιοδοτικό και το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, όμως σε άλλα σημεία χρειάζεται ακόμη πρόοδος, αλλά είμαστε κοντά».

«Χρειάζεται πακέτο προληπτικών μέτρων για την Ελλάδα» ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ που το προδιόρισαν σε 2% του ΑΕΠ δηλαδή στα 3,6 δισ.ευρώ.

Παράλληλα ανέφερε ότι: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για ασφαλιστικό, φόρο εισοδήματος, “κόκκινα” δάνεια, αποκρατικοποιήσεις. Εξετάσαμε την πορεία των συζητήσεων για την Ελλάδα και τα επόμενα βήματα. Η Ελλάδα συμφώνησε να εργαστεί πάνω στα προληπτικά μέτρα.

Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι ισχυρό, να νομοθετηθεί εκ των προτέρων και να έχει τα στοιχεία τα οποία θα το ενεργοποιήσουν.

Μετά την συμφωνία ξεκινά η συζήτηση για το χρέος».

Επίσης ο πρόεδρος του Eurogroup επισήμανε με έμφαση πως δεν υπάρχει στήριξη για  «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και θα εξεταστούν οι δυνατότητες αναδόμησής του. ‘Οταν η Ελλάδα τηρήσει τα συμφωνηθέντα τότε θα εξεταστούν μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε έκτακτο Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη…

 

Μοσκοβισί: Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί από την μεριά του ανέφερε πως: «Είμαστε κοντά σε ισορροπημένη και θετική συμφωνία, κάτι που εξαρχής αποτελεί στόχο μας. Η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με τους στόχους που τέθηκαν τον περασμένο Αύγουστο. Θέλουμε να τελειώσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό».

Παράλληλα ο κ. Μοσκοβισί τόνισε πως υπήρξε ομαλή συνεργασία με τους Έλληνες εταίρους…

 

Μπενουά Κερέ (ΕΚΤ): Εφικτή η έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών με την Ελλάδα

Από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στο Eurogroup και στη συνέντευξη Τύπου παρέστη ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κεντρικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ευρώπης.

Ο κ. Κερέ σημείωσε πως υπάρχει αξιωσημείωτη πρόοδος στις συζητήσεις της Ελλάδας με τους εκπροσώπους των Θεσμών και μάλιστα, στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα των λεγόμενων “κόκκινων δανείων”. Παράλληλα, επισήμανε πως είναι εφικτή και ορατή η έγκαιρη ολοκλήρωση των συνομιλιών. Τέλος, σημείωσε πως η ΕΚΤ από την πλευρά της είναι έτοιμη για την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε ό,τι αφορά στα μέτρα και στην ελάφρυνση του χρέους. 

 

Κλάους Ρέγκλινγκ: Για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ κατα τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το Eurogroup ανέφερε ότι: «Έχουν περάσει 4 μήνες από την τελευταία εκταμίευση για την Ελλάδα. Για το ελληνικό χρέος εξετάζονται λύσεις όπως η παράταση της ωρίμανσης. Ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστεί το ενδεχόμενο εκτάκτων/προληπτικών μέτρων. Ο ESM συμφωνεί με τις προβλέψεις της Κομισιόν, αλλά σε ορίζοντα 2 ετών χρειάζονται προληπτικά μέτρα».

Επίσης ο κ. Ρέγκλινγκ παραδέχθηκε πως έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες με την Ελλάδα.

Λαγκάρντ: Τα προληπτικά μέτρα πρέπει να νομοθετηθούν εκ των προτέρων

Στη λήψη προληπτικών μέτρων από την ελληνική πλευρά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι, στάθηκε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Κριστίν Λαγκάρντ.

Όπως σημείωσε τα μέτρα αυτά θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και να νομοθετηθούν εκ των προτέρων. Μάλιστα, αποκάλυψε πως έχει ζητήσει από την ομάδα της να είναι έτοιμη για ταχεία επιστροφή στην Ελλάδα.

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε πως δεν χρειάζεται «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, αλλά αναδόμηση αυτού (reprofiling) προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.