Quantcast
Το «καυτό» πακέτο προληπτικών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ - enikonomia.gr
share

Το «καυτό» πακέτο προληπτικών μέτρων που απαιτεί το ΔΝΤ

δημοσιεύτηκε:

Απολύσεις και περικοπές μισθών στο δημόσιο, αναστοχοθέτηση κοινωνικών επιδομάτων, αμυντικών δαπανών και στο βάθος αλλαγές και στα εργασιακά θα πρέπει να περιλαμβάνει προληπτικό πακέτο μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ το οποίο ετοιμάζεται να προτείνει το ΔΝΤ στο έκτακτο Eurogroup της Δευτέρας.

Κύκλοι που παρακολουθούν από καιρό την διαδικασία της αξιολόγησης τονίζουν ότι αν και δεν έχει εκδηλωθεί, το ΔΝΤ δεν κρύβει την δυσφορία για την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης στα φορολογικά μέτρα με τα οποία έκλεισε κατά τα 4/5 του βασικού πακέτου μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ.

Ωστόσο το θέμα του πακέτου των προληπτικών μέτρων δίνει την ευκαιρία στο Ταμείο να πιέσει για παρεμβάσεις που θεωρεί ότι λείπουν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. Με πρόσχημα ότι οι όποιες αποκλίσεις εμφανιστούν θα πρέπει να κλείσουν με μέτρα «καλής ποιότητας» δηλαδή άμεσης και σταθερής απόδοσης, το ΔΝΤ θα στρέψει την συζήτηση στις περικοπές δαπανών.

Με την απαίτηση των ευρωπαίων δανειστών το Ταμείο να έχει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα και την ευκαιρία για έναρξη συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ κ. Πoλ Τόμσεν θα έχει την ευκαιρία να περιγράψει το δικό τους «ιδανικό μίγμα προληπτικών μέτρων» των 3,6 δισ.ευρώ, φροντίζοντας να αποφύγει αναφορές σε νέες περικοπές των λειτουργικών δαπανών, τις οποίες απέρριψε με ένα τρόπο από την εαρινή σύνοδο του Ταμείου στην Ουάσιγκτον. Μιλώντας τότε για την Ελλάδα είχε ταχθεί κατά νέων περικοπών λειτουργικών δαπανών που οδήγησαν σε νοσοκομεία δίχως σύριγγες και δημόσια οχήματα που δεν έχουν καύσιμα και ανταλλακτικά για να κυκλοφορήσουν.

Σαν βασική αρχή το Ταμείο θεωρεί ότι το τρίτο ελληνικό πρόγραμμα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με την εξοικονόμηση δαπανών από το δημόσιο αλλά και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του.

Με αυτό το δεδομένο ο κύριος Τόμσεν θα ζητήσει ένα μείγμα μέτρων το οποίο θα περιλαμβάνει:

– «Εξορθολογισμό» του προσωπικού του δημοσίου. Θα ζητήσει μια κοστολογημένη ανάλυση του προσωπικού των δημοσίων υπαλλήλων με κινητικότητα (αντί προσλήψεων) για την κάλυψη κενών θέσεων και την απόλυση υπεράριθμων και επίορκων όπου αυτοί εντοπιστούν.

– Επανεξέταση του μισθολογικού κόστους στο δημόσιο το οποίο για το 2016 αναμένεται ότι θα είναι οριακά πάνω από το 10% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος των κρατών μελών της EE φτάνοντας τα 18,8 δισ. ευρώ . Με το σκεπτικό αυτό θα ζητήσει και περικοπές στο ενιαίο και τα ειδικά μισθολόγια, τις οποίες ουσιαστικά προαναγγέλλει και η Commission στις εαρινές της εκτιμήσεις υπολογίζοντας μάλιστα το ύψους στο 0,25% του ΑΕΠ ή 450 εκ ευρώ.

– Περικοπές των αμυντικών δαπανών. Στο θέμα αυτό ο γνωστός από παλιά κ. Τόμσεν θα επαναφέρει το θέμα των διαδοχικών περικοπών μόνιμου χαρακτήρα για την επόμενη τριετία δίνοντας έμφαση και εδώ στον επαναπροσδιορισμό του απαιτούμενου προσωπικού.

– Περικοπές κοινωνικών επιδομάτων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση με στόχο την εξοικονόμηση 950 εκ ευρώ σε ορίζοντα χρόνο τριετίας. Το μέτρο καλύφθηκε έως τώρα από τα ήδη συμφωνημένα μέτρα . Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να επανέρχεται και στο θέμα των αλλαγών στην αγορά εργασίας και ειδικότερα τη θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων, της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και της επαναφοράς της ανταπεργίας (lock out).

Η πρώτη απόπειρα για να περάσουν αυτά τα μέτρα έγινε όσο διαρκούσε η συζήτηση για το νέο ασφαλιστικό. Τώρα το ταμείο επανέρχεται με την δικαιολογία ότι αυτά τα μέτρα θα διευκολύνουν μεγάλες επενδύσεις και θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.