Quantcast
Κρίσιμη ψηφοφορία με τα μάτια στο Eurogroup - enikonomia.gr
share

Κρίσιμη ψηφοφορία με τα μάτια στο Eurogroup

δημοσιεύτηκε:

του Βασίλη Σκουρή

Αισιοδοξία ότι δεν θα έχει απώλειες η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη σημερινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τις κοινωνικές αντιδράσεις, εκφράζει η κυβέρνηση, πλην όμως τα μάτια όλων είναι στραμμένα στο αυριανό Eurogroup.

Η συμμετοχή ή όχι της Κριστίν Λαγκάρντ στην αυριανή συνεδρίαση θα σηματοδοτήσει εάν ξεκινήσει ή όχι η απεμπλοκή από τα αδιέξοδα της διαπραγμάτευσης, καθώς στο παρασκήνιο μαίνεται η αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και Βερολίνου για το θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Όλα δείχνουν ότι η μεγάλη διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ της Άγκελα Μέρκελ και της Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς το Ταμείο επιμένει τόσο στο θέμα της μείωσης του χρέους, όσο και στη νομοθέτηση πρόσθετων μέτρων, παρά την διαφωνία Γιούνκερ και άλλων ευρωπαϊκών παραγόντων που εκτιμούν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει τα μέτρα αυτά.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φρόντισε άλλωστε από την προηγούμενη εβδομάδα να αποστείλει επιστολή προς όλα τα μέλη του Eurogroup με την οποία προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται και δεν μπορεί να ψηφιστούν τα πρόσθετα μέτρα από το ελληνικό Κοινοβούλιο, απειλώντας εμμέσως πλην σαφώς με «ηρωική έξοδο» σε μια τέτοια περίπτωση.

Επαφές Τσακαλώτου

Και χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παράλληλα με τις «διορθωτικές κινήσεις» στη Βουλή (π.χ. νέα μείωση του αφορολόγητου), είχε εκ νέου επικοινωνία με ευρωπαίους ομολόγους του ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα αναλάβει νέες πολιτικές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εφόσον υπάρξει αδιέξοδο στην αυριανή συνεδρίαση.

Αισιοδοξία για την ψηφοφορία

Το Μέγαρο Μαξίμου εκφράζει την αισιοδοξία του ότι δεν θα υπάρχουν απώλειες κατά την βραδινή ψηφοφορία. Ωστόσο και κάτω από την πίεση των αντιδράσεων ουδείς μπορεί να εκφραστεί με βεβαιότητα για το ενδεχόμενο τυχόν διαρροών που θα δημιουργήσουν σημαντικές εξελίξεις.

Μετωπική με Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του αναμένεται να είναι ιδιαίτερα επιθετικός προς την Νέα Δημοκρατία, ενώ η σύγκρουσή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προβλέπεται μετωπική.

Στο στόχαστρο και η Φώφη

Για πρώτη φορά πάντως το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα είναι επιθετικός και προς την Φώφη Γεννηματά, καθώς θεωρεί ότι η Χαριλάου Τρικούπη κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος ακόμα και από τους ευρωπαίους σοσιαλιστές όσον αφορά στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα.

Πηγή: real.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.