Quantcast
Ωριμάνσεις και περίοδοι χάριτος στις πληρωμές τόκων, το βασικό σενάριο για το χρέος - enikonomia.gr
share

Ωριμάνσεις και περίοδοι χάριτος στις πληρωμές τόκων, το βασικό σενάριο για το χρέος

δημοσιεύτηκε:

Αναπόφευκτη χαρακτηρίζει η JP Morgan την ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, σε έκθεσή της στην οποία υπογραμμίζει ότι ξεκινά επιτέλους η σχετική συζήτηση με τους δανειστές.

Οπως αναφέρει ο οίκος, το βάρος του ελληνικού χρέους είναι διαχειρίσιμο έως το 2023, λόγω του χαμηλού κόστους χρηματοδότησης αλλά και της περιόδου χάριτος που έχουν δώσει οι δανειστές.

Σύμφωνα  με το Euroday  όταν ξεκινούν οι πληρωμές κεφαλαίου και τελειώνει η περίοδος χάριτος για τα δάνεια του EFSF, το ελληνικό χρέος υποτίθεται ότι θα μετακυλισθεί στον ιδιωτικό τομέα, με κόστος χρηματοδότησης που είναι πολύ μεγαλύτερο από τα υφιστάμενα χαμηλότοκα δάνεια.

Οπως αναφέρει ο οίκος, η ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένας τρόπος να υλοποιηθεί αυτή η μετακίνηση με διαχειρίσιμα επιτόκια.

Πώς μπορεί να γίνει η ελάφρυνση

Δεδομένου ότι δεν επιτρέπεται κούρεμα της ονομαστικής αξίας με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, υπάρχουν δύο τρόποι (η χρήση του ενός δεν αποκλείει τη χρήση του άλλου) για να υπάρξει ανακούφιση χρέους: Η επέκταση των ωριμάνσεων και οι περίοδοι χάριτος στις πληρωμές τόκων.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ελιγμών για να δοθεί η ελάφρυνση. Οι επιλογές που θεωρεί επικρατέστερες είναι η 10ετής επέκταση των ωριμάνσεων στα δάνεια του EFSF και του ESM, καθώς και μια δεκαετής περίοδος χάριτος για τις πληρωμές τόκων του ESM.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.