Quantcast
Ελλειμμα 1 δις ευρώ στο ΙΚΑ! - enikonomia.gr
share

Ελλειμμα 1 δις ευρώ στο ΙΚΑ!

δημοσιεύτηκε:

To ένα δις θα προσεγγίσει το έλλειμμα του ΙΚΑ το 2015 όπως προκύπτει από τον  προυπολογισμό του Ιδρύματος. Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης κατά 6,42%, αλλά  και η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, οδηγούν στην εκτίναξη του ελλείμματος  του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας  για το 2015 στα 982,7 εκατ. ευρώ (941,9 εκατ. ευρώ στον κλάδο των συντάξεων και 40,8 εκατ. ευρώ στον κλάδο των παροχών σε χρήμα).

 

Μειωμένα έσοδα
Σύμφωνα με το σχέδιο του προυπολογισμού τα έσοδα του  από ασφαλιστικές εισφορές θα είναι μειωμένα  παρότι ο αριθμός των ασφαλισμένων για τον κλάδο κύριας σύνταξης υπολογίζεται ότι θα αυξηθεί κατά 2,6% σε σχέση με το τρέχον έτος. Η μείωση κατά 0,7% επί των εκτιμήσεων για το 2014 οφείλεται κυρίως στη μείωση των εισφορών κατά 3,9%, από τον Ιούλιο του 2014. Οπως άλλωστε, περιγράφεται και στο κείμενο προς την τρόικα, η επιχορήγηση του ΙΚΑ για το ΕΚΑΣ περιορίζεται στα 330 εκατ. ευρώ, έναντι δαπάνης 460 εκατ. ευρώ το 2014.

 

Αυξημένες δαπάνες
Χαρακτηριστικό επίσης είναι  για τη συνταξιοδοτική δαπάνη του συνόλου των τομέων που απαρτίζουν το ΙΚΑ εμφανίζονται αυξημένες σε ποσοστό 1,48% έναντι των εκτιμήσεων του Ταμείου για το 2014, γεγονός που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων με βάση τις μέχρι σήμερα εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης και κατ’ επέκταση των αναδρομικών που θα καταβληθούν.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.