http://www.enikonomia.gr/tourism/197028,ekrixi-touristikon-ependyseon-stin-ellada-ti-anaferoun-oi-provlep.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_197028_19ba2caf55-853b2d85b91e086c.jpg Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ελληνικός ξενοδοχειακός τομέας, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece... 9/19/2018 6:33:21 PM

Έκρηξη τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα - Τι αναφέρουν οι προβλέψεις

Έκρηξη τουριστικών επενδύσεων στην Ελλάδα - Τι αναφέρουν οι προβλέψεις

Στο επίκεντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται ο ελληνικός ξενοδοχειακός τομέας, σύμφωνα με στελέχη του Οργανισμού Enterprise Greece.

Ο Οργανισμός διοργάνωσε σήμερα συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Questex Hospitality Group για την ανακοίνωση της στρατηγικής τους συνεργασίας σχετικά με την προώθηση του επικείμενου The Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum (MR&H), το οποίο θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 17 και 19 Οκτωβρίου 2018.

Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον έχει στραφεί από τα έτοιμα ξενοδοχεία και σε αγορές γης και δημιουργίας νέων μονάδων με κίνητρο την εκρηκτική άνοδος του ελληνικού τουρισμού, που φέτος αναμένεται να σπάσει κάθε ρεκόρ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που επικαλέστηκε ο Μάρκ Τσένεϊ, στέλεχος της Questex, οι επενδύσεις στον τουρισμό και τα logistics στη χώρα μας αναμένεται να ξεπεράσουν τα 22,4 δισ. ευρώ την επόμενη δεκαετία και θα δημιουργήσουν 605.000 θέσεις εργασίας.

Ο πρόεδρος του Enterprise Greece Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε ότι ο φετινός Σεπτέμβριος είναι ο καλύτερος όλων των εποχών με 5 εκατομμύρια αφίξεις στην Ελλάδα και ανάλογες είναι οι προβλέψεις για τον Οκτώβριο. Την τελευταία τριετία, είπε, 350 επενδυτικά σχέδια για μονάδες 4-5 αστέρων μεγάλης δυναμικότητας αδειοδοτήθηκαν και περισσότερες από 26.000 νέες κλίνες υψηλών κατηγοριών προστέθηκαν στο ξενοδοχειακό δυναμικό. Αλλά, επίσης, ξενοδοχεία εκτός λειτουργίας σε όλη την Ελλάδα αναβαθμίστηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα, προσλεκύοντας το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτικών ομίλων και hotel operators υψηλού επιπέδου. Σε αυτό συντέλεσε αναμφισβήτητα και μία σειρά από επενδύσεις σε υποδομές που πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια (αεροδρόμια, λιμάνια κλπ).

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Γιάννης Γούλιος σημείωσε: «Τον Σεπτέμβριο θα έχουμε 5,5 εκατομμύρια και ξεχωρίζει ως καλύτερος μήνας. Και ο Οκτώβρης θα είναι καλός και επιδίωξη είναι να επεκταθεί η αύξηση αυτή και στο Νοέμβριο. Αύξηση 18,9% το πρώτο εξάμηνο και πάμε για πάνω από 15 δισεκ. (έσοδα). Το ποσοστό (αύξησης) στα έσοδα είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό των αφίξεων».

Μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο είναι το ενδιαφέρον για το πρόγραμμα της χρυσής βίζας, όπως είπε η Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια επενδύσεων του Οργανισμού Enterprise Greece, Οι πληροφορίες του Οργανισμού, είπε, κάνουν λόγο για αύξηση με ρυθμό 40% από μήνα σε μήνα σε σχέση με πέρυσι. Εκτός από Κινέζους και Ρώσους, αυξημένη είναι η ζήτηση και από Τούρκους, με τις εκτιμήσεις να τοποθετούν τους Τούρκους στο τέλος του 2018 στη δεύτερη θέση της λίστας όσων απέκτησαν φέτος χρυσή βίζα , μετά τους κινέζους. Όπως είπε οι Τούρκοι επενδύουν κυρίως στην Αθήνα και πλέον ενδιαφέρονται και για αγορά γης όχι μόνο για ακίνητα.

Η κυρία Μιχαλοπούλου, δήλωσε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον που διαχειρίζεται ο Οργανισμός είναι πολύ αυξημένο όχι μόνο για έτοιμα κτίρια, αλλά και για αγορά γης. Όπως είπε: «Ψάχνουν στα αστικά κέντρα - Αθήνα, Ηράκλειο και Θεσσαλονίκη - αστικά κτήρια γραφείων κτλ για αλλαγή χρήσης και χρήση δημοσίων κτηρίων (Ταμεία). Θετικό ότι περιμένουμε τα τρία ξενοδοχεία των Ταμείων στην Αθήνα. Στην αρχή ήταν περιορισμένος ο αριθμός για αναπτύξεις από το μηδέν, τώρα ζητούν και τις λεγόμενες green field (οικόπεδα για χτίσιμο από το μηδέν). Ζητούν ακίνητα σε Κρήτη, Δωδεκάνησα, Πελοπόννησο Χαλκιδική και υπάρχει τάση ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, π.χ. ανοίγει το πρώτο Moxy στην Πάτρα», είπε.

Ο βοηθός γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος ανέφερε ότι οι επενδυτές δεν προτιμούν την αγορά γης για την ανάπτυξη νέων μονάδων, εξαιτίας του φόβου της γραφειοκρατίας, των καθυστερήσεων στην έκδοση των αδειών, κλπ., οπότε προσανατολίζονται στις έτοιμες μονάδες. Τόνισε επίσης ότι η αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτος, Τουρκία) δημιουργεί ευκαιρία για την χώρα μας, να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία για να σταθεροποιήσει την θέση της στην πρώτη θέση της παγκόσμιας τουριστικής αγορά,ς ενώ υπογράμμισε τη σημασία της κατασκευής μαρινών για την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού. «Πρέπει να προσέξουμε, γιατί η Τουρκία του χρόνου θα είναι 80% πιο φτηνή και είναι πιο μπροστά στις μαρίνες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Η χώρα χρειάζεται μαρίνες, αν θέλουμε να έχουμε υψηλής στάθμης τουρισμού».


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ