Quantcast
Συνέδριο "Next is Now 2019": Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και τη σημασία του θεματικού τουρισμού - enikonomia.gr
share

Συνέδριο “Next is Now 2019”: Παρεμβάσεις για την ανάπτυξη και τη σημασία του θεματικού τουρισμού

δημοσιεύτηκε:

Της Εύας Οικονομάκη

Η ανάπτυξη του θεματικού τουρισμού βρέθηκε στο επίκεντρο της δεύτερης συζήτησης, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Next is Now: 2019 – Ελληνικός Τουρισμός, μια Εθνική Υπόθεση! Δυνατότητες και Προοπτικές», που διοργανώνει για δεύτερη χρονιά το enikonomia.gr και ο οργανισμός Next is Now και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ, της περιφέρειας Ατιικής και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής.

Για το νέο τμήμα τουριστικών σπουδών του ΕΚΠΑ μίλησε ο Νικόλαος Βούλγαρης, Αντιπρύτανης Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνοντας ότι τα Πανεπιστήμια μέσα από διάφορα προγράμματα δημιουργούν τη βασική γνώση για ένα προϊόν και βοηθάει την περιφέρεια να αναδείξει το προϊόν, διασφαλίζοντας την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. “Υπάρχει η έννοια του blue growth, ωστόσο, δεν υπάρχει ακτολόγιο και το ερευνητικό δυναμικό μπορεί να βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι και να καθοδηγήσει τους ιθύνοντες σχετικά με τους συντελεστές που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη του τομέα”, υπογράμμισε.

Για την ανάγκη σύμπραξης του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της εκπαίδευσης έκανε λόγο από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Ροδόπουλος, Πρόεδρος Μητροπολιτικού Κολλεγίου & ΙΕΚ ΑΚΜΗ, καλώντας την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού να προχωρήσει στην πραγματοποίηση αυτής της συνεργασίας, με τον υφυπουργό Τουρισμού να αποδέχεται την πρόταση και να κάνει λόγο για αλλαγή φιλοσοφίας, με αιχμή τη σύμπραξη αυτή. Μάλιστα, ο Κ. Ροδόπουλος σύγκρινε το καθεστώς στην εκπαίδευση με αυτό που υπήρχε στο παρελθόν στην υγεία.

“Πρέπει να χαραχθεί ένα σχέδιο 10ετίας με κοινή στρατηγική όλων των φορέων, δημόσιων και ιδιωτικών για να αναδειχθεί η Ελλάδα στη θέση που της αξίζει. Η Ελλάδα δεν έχει την τουριστική εκπαίδευση που χρειάζεται για να εκτοξευθεί παγκοσμίως. Ο HAPCO επενδύει στην εκπαίδευση. Εκτός από τον γενικό τουρισμό, υπάρχει ο συνεδριακός που είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του τουρισμού. Ο κάθε σύνεδρος ξοδεύει 50-70% περισσότερα από ότι ένας κλασικός τουρίστας. Μην έχοντας ένα μητροπολιτικό κέντρο, η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ενός συνεδρίου μικρής εμβέλειας μόνο, μέχρι 4.000 άτομα συνολικά” επεσήμανε η Ειρήνη Τόλη, Πρόεδρος – Σύνδεσμος Ελλήνων Οργανωτών Συνεδρίων (HAPCO), βάζοντας στο επίκεντρο της ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, την ώρα που όπως τόνισε η Τουρκία και η Ισπανία αποσπούν ένα μεγάλο κομμάτι των συνεδρίων. Όπως είπε η κ. Τόλη, με βάση τα τελευταία στοιχεία του ICCA, η Αθήνα βρίσκεται στη 14η θέση πανευρωπαϊκά και στην 25η παγκοσμίως στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, ενώ μίλησε και για την απουσία Μητρώου Συνεδρίων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κάποια βάση δεδομένων για τα συνέδρια που οργανώνονται ετησίως στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στον καταδυτικό τουρισμό, ο Δημήτρης Μαρκάτος, Νομικός Σύμβουλος έκανε λόγο για ένα παγκόσμιο πανηγύρι που κρύβει μια τεράστια πηγή εσόδων από πίσω.

“Κράτη όπως οι Μαλδίβες, οι Σεϊχέλες και η Μάλτα, βγάζουν το μεγαλύτερο ποσοστό επί του ΑΕΠ τους από τον καταδυτικό τουρισμό. Η Ελλάδα είναι μια ευλογημένη χώρα για καταδύσεις, είναι παράδεισος”, τόνισε και κάνοντας το προφίλ του τουρίστα που κάνει καταδύσεις είπε πως πρόκειται για έναν τουρίστα που ταξιδεύει μαζί με 1-2 άτομα μαζί, είναι μέσου ή ανώτερου εισοδήματος και είναι επαναλαμβανόμενος ταξιδιώτης. “Μέχρι το 2005 απαγορεύονταν οι καταδύσεις. Τώρα καταγράφεται αύξηση του καταδυτικού τουρισμού κατά 360% τα τελευταία χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, πρέπει να στρέψουμε το ενδιαφέρον μας στα ενάλεια αρχαία και στον φυσικό πλούτο” τόνισε και μίλησε για τη θέσπιση ενός μόνιμου οργάνου, του Συμβουλίου Εθνικού Καταδυτικού Τουρισμού, που θα παρακολουθεί την ανάπτυξη της θεματικής αυτής μορφής.

“Το αγαθό που έχει η χώρα είναι η θάλασσα, ο καιρός και η ποικιλομορφία της χώρας που συγκροτούν τον θεματικό τουρισμό”, είπε από την πλευρά του ο Νίκος Κελαϊδίτης, Αντιπρόεδρος FEDHATTA, δίνοντας έμφαση στην καθαριότητα, την ασφάλεια, την περιβαλλοντική συνείδηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα κοινωνικά δικαιώματα και το δικαίωμα ανθρώπου να κινείται ελεύθερα. “Ο τουρισμός ενώνει πολλές διαφορετικές δομές και λειτουργίες σε ένα κράτος”, πρόσθεσε.

Για την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση έκανε λόγο η Κωνσταντίνα Σκαναβή, Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας και Εκπαίδευσης του τμήματος Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, επισημαίνοντας ότι “σίγουρα το πρόβλημα είναι στους κόλπους της εκπαίδευσης. Στον τουρίστα όταν έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να του κάνει εντύπωση η καθαριότητα και όχι τα σκουπίδια. Πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και προστασία ανθρώπινης υγείας”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.