Quantcast
Τουρισμός: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για κορονοϊό στους ταξιδιώτες - Τι είναι το Pool Testing - enikonomia.gr
share

Τουρισμός: Πώς θα γίνεται ο έλεγχος για κορονοϊό στους ταξιδιώτες – Τι είναι το Pool Testing

δημοσιεύτηκε:

Σε διαρκείς συσκέψεις και διαβουλεύσεις είναι οι επιστήμονες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για να καταρτιστεί το τελικό υγειονομικό σχέδιο για τον έλεγχο των επισκεπτών που θα φτάνουν στη χώρα μας μετά τις 15 Ιουνίου, όταν και θα γίνει η επανεκκίνηση του Τουρισμού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, μια από τις λύσεις που έχει πέσει στο τραπέζι, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο “pooled testing” για τον κορονοϊό, δηλαδή ένας μαζικός έλεγχος δειγμάτων, που επιτρέπει να εξετάζονται 20 δείγματα σε ένα τεστ.
Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται πέντε τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ για κορονοϊό βγει αρνητικό, και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό. Η εν λόγω μέθοδος δεν είναι καινούρια καθώς χρησιμοποιείται και για τον HIV, ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες, μειώνεται λίγο η ευαισθησία του τεστ. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες, καθώς σε μια ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στη χώρα μας. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα ειδικό κύπελλο. Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:
– Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF): Θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
– Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης: Καταγράφει αν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον κορονοϊό.
– Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων: Ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του.



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.