Quantcast
Οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου μπορούν να «μπλοκάρουν» τον κόφτη - enikonomia.gr
share

Οι μη βεβαιωμένες επιστροφές φόρου μπορούν να «μπλοκάρουν» τον κόφτη

δημοσιεύτηκε:

Tην προσμέτρηση των μη βεβαιωμένων επιστροφών φόρου (κυρίως από ΦΠΑ, τελωνεία κλπ) στο πρωτογενές πλεόνασμα επιβάλλουν για πρώτη φορά οι θεσμοί, για να μην ενεργοποιηθεί ο «κόφτης», διαφορετικά η περικοπή δαπανών θα ενεργοποιηθεί, όπως προβλέπεται, από το 2017, με πολύ αυστηρότερους όρους, καθώς θα επιβαρυνθεί η δημοσιονομική θέση της χώρας.

Όπως σημειώνει το Capital, αυτή η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού του πρωτογενούς πλεονάσματος, αφορά τις «αφανείς» οφειλές που φτάνουν περί τα 2 δισ. ευρώ και τη μεταβολή που θα έχουν μέσα στο 2016, αλλά και τα επόμενα χρόνια και περιλαμβάνεται στο Τεχνικό Μνημόνιο (TMU).

Από το πλεόνασμα εξαιρέθηκαν τελικά οι προσφυγικές δαπάνες, όχι όμως και οι επενδυτικές, ενώ θα προσμετρώνται και οι εγγυήσεις του Δημοσίου που θα εκπέσουν, αλλά με οροφή το 0,15% του ΑΕΠ. Επίσης, ορίζεται ανά τρίμηνο έλεγχος της αποπληρωμής οφειλών προς ιδιώτες ώστε να έρθουν νέες δόσεις από τον ESM, αφού έχει τεθεί ως όρος τα λεφτά που διατίθενται να φτάνουν στους αποδέκτες τους. Σημειώνεται ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ σήμερα.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.