Quantcast
Ρέγκλινγκ: Γιατί διαφώνησα με τον Σόιμπλε για το Grexit - enikonomia.gr
share

Ρέγκλινγκ: Γιατί διαφώνησα με τον Σόιμπλε για το Grexit

δημοσιεύτηκε:

Το Grexit θα μείωνε κατά 25% το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών,τονίζει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην Süddeutsche Zeitung.

Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ: «Αρχικά συνέταξε τους κανόνες για το Σύμφωνο Σταθερότητας για λογαριασμό της γερμανικής κυβέρνησης.

Το 2004 κινήθηκε νομικά κατά της Γερμανίας για λογαριασμό της Κομισιόν, όταν το Βερολίνο παραβίασε τους κανόνες. Και τώρα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης ΕΜΣ και μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας, θέλει να αλλάξουν ριζικά οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, επιτρέποντας εξαιρέσεις, ανεβάζοντας το όριο του χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ από το 60% στο 100% και δημιουργώντας μόνιμο ταμείο για χώρες σε κρίση. Προτάσεις που ενδέχεται να πυροδοτήσουν έντονες συζητήσεις με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, ο οποίος δεν θα ήθελε να υπάρξουν αλλαγές ούτε στο πλαφόν του χρέους, ούτε στο δημοσιονομικό έλλειμμα».

Γιατί ο Ρέγκλινγκ διαφώνησε με τον Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ

Στο ερώτημα γιατί ο Κλάους Ρέγκλινγκ διαφώνησε με την θέση του τότε υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για αποπομπή της Ελλάδας από το ευρώ ο επικεφαλής του ΕΜΣ απαντά: «Ουδέποτε διαφωνήσαμε δια ζώσης».
«Σέβομαι τα επιχειρήματά του. Ήθελε να ασκήσει πιέσεις στις χώρες της Ευρωζώνης έτσι ώστε να σέβονται τους κανόνες. Θεώρησα ωστόσο ότι το τίμημα για τους Έλληνες ήταν υπερβολικά υψηλό. Ήδη, λόγω της κρίσης, το εισόδημά τους είχε μειωθεί 25%. Στο μεγαλύτερό της μέρος η προσαρμογή αυτή ήταν απαραίτητη για να αμβλυνθούν ανισότητες. Υπήρχαν όμως υπολογισμοί σύμφωνα με τους οποίους η έξοδος από το ευρώ θα σήμαινε μείωση εισοδημάτων στην Ελλάδα για ένα επιπλέον 25%, το οποίο θα οδηγούσε σε ακόμη οξύτερα κοινωνικά προβλήματα. Εκτός αυτού ένα Grexit θα άλλαζε τον χαρακτήρα της Ευρωζώνης», συμπλήρωσε ο ίδιος.


Πηγή: Deutsche Welle


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.