H παρουσία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ελληνική αγορά ομολόγων θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2023, ανεξάρτητα με το τι θα αποφασιστεί για το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της πανδημίας (ΡΕΡΡ).
Όπως αναφέρει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Philip Lane, σε συνέντευξη του στο Reuters, η ΕΚΤ θα επανεπενδύει τα ομόλογα που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της, στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, τα οποία λήγουν, τουλάχιστον έως το τέλος του 2023. «Συνεπώς θα υπάρχει αρκετή παρουσία της ΕΚΤ στην ελληνική αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος πανδημίας (ΡΕΡΡ), ανεξαρτήτως του τι θα συμβεί με το τακτικό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ΑΡΡ (Asset Purchase Program)» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τα ελληνικά ομόλογα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΡΕΡΡ όχι όμως στο πρόγραμμα ΑΡΡ, καθώς η Ελλάδα δεν διαθέτει την απαιτούμενη, πιστοληπτική ικανότητα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Γενικότερα, όπως εξηγεί το στέλεχος της ΕΚΤ, η διασφάλιση ευνοϊκών χρηματοοικονομικών αγορών, ευνοεί στο σύνολο της την αγορά ομολόγων, και η ωφέλεια δεν περιορίζεται μόνο στα ομόλογα που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα. Όπως αναφέρει ο ίδιος, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της πανδημίας ήταν αρκετά σημαντική εξέλιξη, καθώς ο κίνδυνος ύφεσης ήταν αρκετά υψηλός εξαιτίας της κρίσης που προκλήθηκε. Στο πλαίσιο το πρόγραμμα ΡΕΡΡ λειτούργησε αποτελεσματικά.
Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει για το κατά πόσο η ΕΚΤ σχεδιάζει να προχωρήσει στην αύξηση του προγράμματος ΑΡΡ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος πανδημίας τον Μάρτιο του 2022.
ΕΚΤ: “Παρούσα” στην ελληνική αγορά ομολόγων έως το τέλος του 2023
δημοσιεύτηκε:
18:59
, 25 Αυγούστου 2021
Οικονομία
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα
25 λεπτά πριν
Μητσοτάκης: Η πλατφόρμα PosoKanei ήρθε για να μείνει και κάθε εβδομάδα θα γίνεται καλύτερη – Έως 36.000...
25 λεπτά πριν
Μητσοτάκης: Η πλατφόρμα PosoKanei ήρθε για να μείνει και κάθε εβδομάδα θα γίνεται καλύτερη – Έως 36.000...
3 ημέρες πριν
ΑΔΜΗΕ: Τι αναφέρει για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
4 ώρες πριν
Οι πολιτικές εφημερίδες 21/6/2026
22 ώρες πριν
Η Realnews αυτής της Κυριακής (21/6/2026)
2 ημέρες πριν
Οι αθλητικές εφημερίδες 19/6/2026
ENIKOS NETWORK
Ουκρανία – Ρωσία: Τουλάχιστον 8 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από αμοιβαία πλήγματα – Μπαράζ επιθέσεων με drones
