Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Σε ποιες βάζει πλαφόν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Σε ποιες βάζει πλαφόν το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

δημοσιεύτηκε:

Πλαφόν στις επικουρικές συντάξεις συγκεκριμένων κατηγοριών ασφαλισμένων βάζει το υπουργείο Εργασίας και  Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως προκύπτει από την παρουσίαση που έκανε την Τρίτη, 30 Αυγούστου το αρμόδιο υπουργείο για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, θεσπίζεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις. Το πλαφόν θα είναι ίσο με το 6/20 του πλαφόν κύριας σύνταξης 1.382,40 ευρώ /μήνα. Σημειώνεται πάντως πως η τελική μορφή του νομοσχεδίου θα είναι σύντομα διαθέσιμη προς διαβούλευση πριν κατατεθεί στη Βουλή.

Ειδικότερα, με βάση τη νομοθεσία του 2015-2016 οι επικουρικές συντάξεις υπολογίζονται, κατά ένα μέρος τους, με βάση τις εισφορές που είχαν καταβληθεί κατά το χρονικό διάστημα 2002-2014. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις οι εισφορές αυτές ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους, με αποτέλεσμα να καταλήγουν θεωρητικά σε πάρα πολύ υψηλές επικουρικές συντάξεις (ακόμα και 15.000 ευρώ το μήνα ή ακόμα και παραπάνω). Με το πλαφόν περιορίζεται το ανώτατο ύψος των επικουρικών συντάξεων σε αυτό, που αντιστοιχεί στις νόμιμες προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί στους ασφαλισμένους κατά τον καιρό που κατέβαλαν τις εισφορές, οι οποίες ενσωμάτωναν και κοινωνικούς πόρους.

Η επιβολή πλαφόν (που εφαρμόζεται στις κύριες συντάξεις, αλλά όχι στις επικουρικές) σε αυτές τις προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις καθίσταται επιβεβλημένη για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων. Παράλληλα ικανοποιείται το περί δικαίου αίσθημα ανάμεσα σε όλους τους συνταξιούχους σε σχέση με το θεμιτό ύψος των επικουρικών συντάξεων και το τι πράγματι είναι εισφορές.  Το πλαφόν αυτό αφορά  κυρίως συμβολαιογράφους, αρτοποιούς  και βενζινοπώλες  οι εισφορές των οποίων  είχαν και κοινωνικό πόρο .

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.