Quantcast
"Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή": Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε το voucher - Τι ισχύει για τους νέους δικαιούχους - enikonomia.gr
share

“Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή”: Μέχρι πότε μπορείτε να εξαργυρώσετε το voucher – Τι ισχύει για τους νέους δικαιούχους

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι δικαιούχοι για να χρησιμοποιήσουν τις επιταγές (vouchers) που αφορά την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή».

Πρόκειται για τους πρώτους δικαιούχους του προγράμματος που θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν τα vouchers αυτά έως τη 1η Νοεμβρίου 2022 και θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

  • Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου  θα πρέπει να έχουν παραδοθεί οι παλαιές συσκευές  προς ανακύκλωση .
  • Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχει γίνει η ακύρωση της συναλλαγής ή η αντικατάσταση των συσκευών.

Οι νέοι δικαιούχοι

Οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Τι ισχύει για τις αιτήσεις 

Υπενθυμίζεται ότι οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή»  έλαβαν στο κινητό τους τον κωδικό του voucher για την αγορά των νέων ηλεκτρικών συσκευών . Επίσης επισημαίνεται πως οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος  200.000 και δεν χρειάζεται  να  υποβάλουν αίτηση για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, καθώς η διαλογή θα γίνει από τις αιτήσεις που υποβλήθηκαν για ένταξη στην πρώτη φάση του προγράμματος, ενώ θα έχουν στη διάθεση τους τρεις μήνες από την παραλαβή των επιταγών για την αξιοποίηση των επιταγών. Πάντως  για τη σειρά κατάταξης των αιτήσεων χρησιμοποιήθηκαν κοινωνικά κριτήρια, με ειδική μέριμνα για τα ευάλωτα νοικοκυριά, τις οικογένειες με μέλος με αναπηρία και τις πολύτεκνες οικογένειες.

Η  αντικατάσταση των ηλεκτρικών συσκευών 

Τρεις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές με νέες πιο αποδοτικές θα μπορούν να αντικαταστήσουν οι νέοι δικαιούχοι του προγράμματος, όπως και οι πρώτοι. Για να είναι δυνατή η επιχορήγηση της αγοράς μίας νέας ηλεκτρικής συσκευής, θα πρέπει αντίστοιχα να πραγματοποιείται απόσυρση προς ανακύκλωση μίας παλιάς που ανήκει στην ίδια κατηγορία με την επιχορηγούμενη. Ειδικότερα, για τους σκοπούς του Προγράμματος επιτρέπεται η επιχορήγηση:

  • κλιματιστικού (κατηγορία 1) προς αντικατάσταση παλαιού κλιματιστικού,
  • ψυγείου (κατηγορία 2) προς αντικατάσταση παλαιού ψυγείου
  • καταψύκτη (κατηγορία 3) προς αντικατάσταση παλαιού καταψύκτη

Για τους σκοπούς της απόσυρσης, ως ένα  κλιματιστικό ορίζεται μια Εσωτερική και μια Εξωτερική Μονάδα (σετ).

Οι προς ανακύκλωση συσκευές πρέπει να είναι άρτιες, όπως μπορεί να επιβεβαιωθεί μετά από γενικό οπτικό έλεγχο πριν την απόσυρσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βρίσκονταν πριν την αντικατάστασή τους τοποθετημένες στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

Η επιδότηση

Η επιδότηση για το κόστος συσκευών είναι  από 30%  έως και  50% τ, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του ωφελούμενου και αφορά την αγορά κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.