Quantcast
ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μη μισθωτοί για την ασφάλιση τους - enikonomia.gr
share

ΕΦΚΑ: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι μη μισθωτοί για την ασφάλιση τους

δημοσιεύτηκε:

Λήγει σε λίγες ημέρες η προθεσμία για την ασφάλιση χιλιάδων μη μισθωτών στο ΕΦΚΑ. Δηλαδή ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ μπορούν έως τις 31 Μαΐου να καλυφθούν οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους με παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

« Ανανεώνεται η ειδική ρύθμιση που ίσχυσε το 2022 για τους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους) προκειμένου να τακτοποιηθούν ταμειακά και να μπορέσουν να ανανεώσουν χωρίς πρόβλημα την ασφαλιστική τους ικανότητα. Ειδικότερα δίνεται στους μη μισθωτούς κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα, έως 31 Μαΐου 2023, ανεξαρτήτως ύπαρξης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Ταυτόχρονα καλούνται να καταβάλλουν το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές για το 2022 του κλάδου υγείας της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει, προκειμένου να ανανεωθεί η ασφαλιστική τους ικανότητα έως και  τις 29 Φεβρουαρίου 2024. Εφόσον δηλαδή ένας μη μισθωτός καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά υγείας -αναδρομικά για το έτος 2022- θα ανανεωθεί η ασφαλιστική του ικανότητα έως και 29 Φεβρουαρίου 2024, έστω και αν έχει άλλες ασφαλιστικές οφειλές » είχε επισημάνει πρόσφατα σε ανακοίνωση του το υπουργείο  Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Χωρίς προϋποθέσεις εξακολουθεί να χορηγείται έως τον Φεβρουάριο του 2024 η ασφαλιστική ικανότητα για παροχές υγειονομικής περίθαλψης σε είδος σε ειδικές ομάδες ασφαλισμένων, όπως:

  • Σε εργαζόμενους που έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού κατά το 2022.
  • Σε επιχειρήσεις και εργοδότες που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές.
  • Σε πρώην επαγγελματίες που έχουν κλείσει τα βιβλία τους, παραμένουν άνεργοι και ανασφάλιστοι και έχουν ρυθμίσει τυχόν οφειλές τους.
  • Σε ξεναγούς που ενώ έχουν καταβάλει κανονικά ασφαλιστικές εισφορές, δεν έχει ολοκληρωθεί από τον e-ΕΦΚΑ η εφαρμογή της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) και άρα δεν εμφανίζονται στο σύστημα οι ημέρες ασφάλισής τους.
  • Σε εργαζόμενους των Ναυπηγείων  Σκαραμαγκάς  και Ελευσίνας και της  Ναυπηγοεπισκευαστικής  Ζώνης  Περάματος

Η  επανένταξη στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων

Υπενθυμίζεται πως  οι ενδιαφερόμενοι -δικαιούχοι μπορούν έως τις  31 Ιουλίου να  υποβάλουν αίτηση για να επανενταχθούν  στη ρύθμιση των 72 ή 120 δόσεων αλλά και στη ρύθμιση των 72 δόσεων για χρέη που  ” γεννήθηκαν” από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022.

Εφόσον ο πολίτης που πληροί τις προϋποθέσεις, θέλει να είναι ασφαλιστικά ενήμερος και να έχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη μετά τον ερχόμενο Φεβρουάριο, τότε θα πρέπει να υποβάλει αίτηση ένταξης μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Εάν δεν προβεί σε αυτή την ενέργεια ο ενδιαφερόμενος, τότε η μοναδική διέξοδος για αυτόν θα είναι η πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων. Αυτό θα ισχύσει υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει ψηφιστεί μέχρι τότε κάποια νέα ρύθμιση

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.