Οι εκβιαστικές απαιτήσεις της γερμανικής πλευράς, που υποστηρίζεται και από ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης, από την Βόρεια Ευρώπη, έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, με αποτέλεσμα να αναζητούν λύσεις τεχνικά και νομικά κλιμάκια, τα οποία αναμένεται να φτάσουν ως τα ξημερώματα, για να βρουν διέξοδο.
Οι διαπραγματεύσεις έχουν «κολλήσει» στην εμμονή της Άνγκελα Μέρκελ αλλά και της φινλανδικής πλευράς, να περάσει από την ελληνική Βουλή και να ψηφιστεί μια σειρά από μέτρα εντός 72 ωρών. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αντιπαρατίθεται στο θέμα αυτό, υποστηρίζοντας ότι είναι δύσκολο να γίνει αυτό μέσα σε 3 μέρες, λόγω συνταγματικών κολλημάτων. Από την πλευρά της η Άνγκελα Μέρκελ δηλώνει, πως μπορεί να συγκαλέσει το γερμανικό κοινοβούλιο σε 2 εβδομάδες από τώρα, καθώς η τακτική λειτουργία του έχει διακοπεί λόγω του καλοκαιριού.
Το δεύτερο ζήτημα που έχει προκύψει, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες,, είναι ότι η Ελλάδα συνεχίζει να μιλά για τη μη βιωσιμότητα του χρέους. Το πρόβλημα με αυτή τη στάση είναι ότι ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) δεν μπορεί να προχωρήσει στη διευκόλυνση μιας χώρας που έχει μη βιώσιμο χρέος.
Έτσι ενώ μέχρι σήμερα, η μη βιωσιμότητα του χρέους που επισήμανε η ελληνική πλευρά, θεωρούνταν μια πολιτική ρητορική για άσκηση πίεσης, τώρα μετά και τη λήξη του προηγούμενου προγράμματος, θεωρείται μια αδυναμία διαπραγματευτική για αίτημα δανείου από τον ESM, με τον μηχανισμό να δηλώνει πως εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δεν μπορεί να το δανειοδοτήσει και πως θα πρέπει να αναζητηθούν άλλες λύσεις.
Το τρίτο θέμα έχει να κάνει με τον ELA και το ξεπάγωμα της ρευστότητας. Η πλευρά του επικεφαλής του ΔΝΤ, Μάριο Ντράγκι θα ήθελε πολιτική απόφαση ώστε σε επόμενο δ.σ. της Ευρωπαϊκής Τράπεζας να απελευθερώσει τον ELA. Ωστόσο, τεχνοκράτες επιμένουν ότι δεν μπορεί να γίνει άνοιγμα της ρευστότητας εάν δεν υπάρξει ρητή συμφωνία ή ρητή δήλωση κατά την αποψινή Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.
Άλλο ένα θέμα, το οποίο δεν αποδέχεται με τίποτα η ελληνική πλευρά, είναι η δημιουργία Ταμείου, ύψους 50 δισ. ευρώ, από κρατικά περιουσιακά στοιχεία, με έδρα το Λουξεμβοούργο, καθώς και η απαίτηση της γερμανικής πλευράς, να έλθουν πάλι στελέχη της τρόικας στην Αθήνα ια να ελέγχουν την τήρηση των μέτρων, που θα συμφωνηθούν.
Αυτή την ώρα, η συνεδρίαση διακόπηκε για να γίνουν διαβουλεύσεις. Όσοι παρακολουθούν τις συζητήσεις πάντως, δεν τοποθετούν το τέλος των διαπραγματεύσεων, πριν από τα ξημερώματα, ίσως και στις 7 π.μ.