Αυξήθηκε στις 112,4 μονάδες ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία τον Μάρτιο του 2025 από 110 μονάδες που ήταν 1 μήνα πριν και ήταν ελαφρώς σε υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με ένα έτος νωρίτερα (111,9 μονάδες) σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.
Όπως σημειώνεται στο δελτίο εξελίξεων στη βιομηχανία του ΙΟΒΕ, οι εξωτερικές αβεβαιότητες, μέσα σε ένα κλίμα προστατευτισμού που εκδηλώνεται στο διεθνές εμπόριο αναμένεται να επηρεάσουν τα εξωστρεφή τμήματα της οικονομίας. Η ενδυνάμωση ευρωπαϊκών επιχειρηματικών συμμαχιών σε σημαντικούς κλάδους ενδεχομένως να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες και για τις ελληνικές επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή, καταγράφηκε οριακή μείωση 0,2% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα έτος πριν στην Ελλάδα, έναντι ανόδου 0,6% στην ΕΕ27. Επίσης, καταγράφηκαν μικτές τάσεις στους επιμέρους τομείς της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο. Ειδικότερα, ενίσχυση για τη μεταποίηση (0,8%) και ισχυρότερη για τα ορυχεία-λατομεία (4,5%), αλλά υποχώρηση για το ηλεκτρικό ρεύμα (-5,3%). Σε κλάδους υψηλής σημασίας για την ελληνική οικονομία, άνοδος σημειώθηκε στα βασικά μέταλλα (12,4%), τα τρόφιμα (7,3%) και στα φαρμακευτικά προϊόντα (3,9%).
Το δ’ τρίμηνο του 2024 η απασχόληση στη βιομηχανία ενισχύθηκε κατά 0,2%, στα 428,7 χιλ. άτομα σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Επίσης, σημειώθηκε άνοδος της απασχόλησης στο σύνολο της οικονομίας (+2,3%, y-o-y), με τους απασχολούμενους να ανέρχονται στους 4.279 χιλ. το δ’ τρίμηνο του 2024 (+95,6 χιλ. σε σχέση με ένα έτος πριν). Ο δείκτης κόστους εργασίας στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 115,0 μονάδες το δ’ τρίμηνο του 2024, αυξημένο κατά 6,2% σε σχέση με ένα έτος πριν.
Αμετάβλητες παρέμειναν οι τιμές εισαγωγών τον Ιανουάριο από οριακή άνοδο 0,6% ένα μήνα πριν, ενώ σημειώθηκε αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, 2,3% σε συνέχεια ηπιότερης ανόδου 0,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων ανήλθαν στα 2,4 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, αυξημένες κατά 2,4% (y-o-y). Μείωση καταγράφηκε στο εμπορικό έλλειμμα, στα 3,5 δισ. ευρώ από 3,6 δισ. ευρώ ένα έτος πριν.
Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο +2,2% για το 2025
Το ΙΟΒΕ αναθεωρεί οριακά προς τα κάτω την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο +2,2% για το 2025 (από +2,4% της προηγούμενης πρόβλεψης, Ιανουαρίου 2025), σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία που παρουσίασε.
Το ποσοστό ανεργίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ, αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 9,3% το 2025. Το ΙΟΒΕ εκτιμά επίσης ότι οι τιμές θα διατηρηθούν σε ηπιότερη ανοδική τροχιά, με ρυθμό πληθωρισμού στην περιοχή του 2,8% τo 2025, λόγω κυρίως της καταναλωτικής ζήτησης. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις στο παγκόσμιο περιβάλλον τόσο σε πολιτικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο προκαλούν έντονη αβεβαιότητα.
Κατά την παρουσίαση της Έκθεσης, ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Γιάννης Ρέτσος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους στην παρουσίαση της Έκθεσης, αναφέρθηκε στις ραγδαίες διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και για το ότι αυτές αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα και έμμεσα την ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ καθηγητής Νίκος Βέττας, επισήμανε τη σημασία ενίσχυσης των εγχώριων επενδύσεων για ανάπτυξη μέσα στο ταραχώδες διεθνώς εμπορικό πεδίο. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:
- Οι έντονες, αλλεπάλληλες μεταβολές στη δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ εκτόξευσαν τη διεθνή αβεβαιότητα πολιτικής, επιδεινώνοντας τις προοπτικές για εξαγωγές και επενδύσεις.
- Ενδεχόμενη εξισορρόπηση της αρχιτεκτονικής του διεθνούς εμπορίου μεσοπρόθεσμα σε υψηλότερο επίπεδο δασμών θα αυξήσει το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα αύξηση τιμών, μείωση πραγματικών εισοδημάτων και δευτερογενώς επιβράδυνση της καινοτομίας
- Η ευρύτερη αναταραχή στο παγκόσμιο οικονομικό πεδίο δημιουργεί ανακατατάξεις στη σχετική ισχύ και πορεία μεγάλων οικονομιών. Σταθερές της παγκοσμιοποίησης για τις διασυνδέσεις περισσότερο και λιγότερο αναπτυγμένων οικονομιών αμφισβητούνται και στο πλαίσιο αυτό θα αναζητηθεί νέα στρατηγική για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με άξονες την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της στρατηγικής αυτονομίας και της άμυνας.
- Τις τελευταίες δεκαετίες μείωση των περιορισμών στο εμπόριο, στην κίνηση κεφαλαίων και, κατά περίπτωση, ανθρώπων, επέτρεψε την ολοένα μεγαλύτερη εξειδίκευση στην παραγωγή και την ανάπτυξη και διάχυση νέων τεχνολογιών. Η αντιστροφή αυτής της πορείας χωρίς ισχυρή οπισθοχώρηση της ευημερίας είναι σήμερα αδύνατη.
- Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει στα προ-κρίσης επίπεδα, με θετικές επιδόσεις στις αγορές εργασίας, ακινήτων, κεφαλαίων, τραπεζών, καθώς και σταδιακές αναβαθμίσεις στην πιστοληπτική της αξιολόγηση.
- Καθώς το επενδυτικό κενό και η ανεργία μειώνονται, τα ουσιαστικά ερωτήματα είναι δύο. Πρώτον, είναι η ελληνική οικονομία αρκετά ισχυρή μπροστά στις αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος; ‘Αλλωστε, το δημόσιο χρέος της χώρας μας είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλό και στις ίδιες τις εκθέσεις των επενδυτικών οίκων υπάρχει μεγάλη απόσταση μέχρι την επιθυμητή αξιολόγηση, που απολαμβάνουν άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης. Δεύτερον, έχει δημιουργηθεί εγγενής δυναμική που θα επιτρέψει σταθερά υψηλή ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια; Σχετικά, δεν καταγράφεται ακόμη σημαντική αύξηση της παραγωγικότητας, ενώ σειρά αναγκαίων διαθρωτικών αλλαγών εκκρεμούν.
- Το κλειδί για την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων στη χώρα εξακολουθεί να είναι οι επενδύσεις. Τόσο όσον αφορά το επίπεδο τους, που αν και ανερχόμενο υπολείπεται σημαντικά αυτού που απαιτείται για γρήγορη σύγκλιση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες όσο και ποιοτικά με μετακίνηση σε κλάδους και επιχειρήσεις που παράγουν υψηλή αξία. Παράλληλα, κρίσιμη είναι η πολιτική και κοινωνική στήριξη αλλαγών που αυξάνουν την παραγωγικότητα και την κοινωνική κινητικότητα.