Quantcast
Αφγανιστάν: Πόσο θα κοστίσει ο αποκλεισμός των γυναικών στο ΑΕΠ της χώρας - enikonomia.gr
share

Αφγανιστάν: Πόσο θα κοστίσει ο αποκλεισμός των γυναικών στο ΑΕΠ της χώρας

δημοσιεύτηκε:

Οι περιορισμοί που επιβάλλονται από τις αρχές των Ταλιμπάν στις γυναίκες του Αφγανιστάν θα κοστίσουν στη χώρα το 6% του ΑΕΠ της, όπως δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) από την Καμπούλ.

Το Αφγανιστάν  είναι ήδη μία από τις φτωχότερες στον κόσμο, συμπλήρωσε.

Ο αποκλεισμός των γυναικών

Ο ΟΗΕ έχει καταδικάσει το «έμφυλο απαρτχάιντ» που επιβάλλεται στις Αφγανές γυναίκες από το 2021 και οι οποίες έχουν σταδιακά εξαλειφθεί από τη δημόσια σφαίρα.

Υπενθυμίζεται πως οι γυναίκες απαγορεύεται να πάνε σε πάρκα, σε πανεπιστήμια, σε γυμναστήρια και κέντρα αισθητικής ενώ πολύ περιορισμένη είναι η πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας .

Αυτός ο κοινωνικός και οικονομικός αποκλεισμός θα δημιουργήσει σωρευτικές απώλειες  ύψους 920 εκατομμυρίων δολαρίων, ή 5,8% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν, μεταξύ 2024 και 2026, όπως  αποκαλύπτει έκθεση του UNDP.

«Αυτό είναι ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία», δήλωσε ο Στίβεν Ροντρίγκες επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν.

Όπως συμπλήρωσε ο ίδιος, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών ήταν 15% πριν οι Ταλιμπάν επιστρέψουν στην εξουσία, ενώ σήμερα κατά μέσο όρο το 7% των γυναικών εργάζεται.

Το ποσοστό αυτό θα αυξανόταν σημαντικά εάν επιτρέπονταν στις γυναίκες να επιστρέψουν στην εργασία ή να ταξιδεύουν ξανά χωρίς συνοδό, υποστήριξε.

Επιπλέον αυτό θα ενθάρρυνε τους δωρητές «να αποδεσμεύσουν περισσότερα κεφάλαια» για τη χώρα, η οποία βρίσκεται σε «πολύ ανησυχητική» πορεία, ενώ ήδη περισσότεροι από τους μισούς από τους 45 εκατομμύρια κατοίκους χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

Το Αφγανιστάν, προειδοποίησε το UNDP, « οδεύει όλο και σε μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική κρίση». Είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση μετά το Σουδάν που μαστίζεται από τον πόλεμο.

Το 2023-2024, η Καμπούλ σημείωσε χαμηλή ανάπτυξη, βασιζόμενη κυρίως στην ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια – συχνά σε χρηματικά επιδόματα σε νοικοκυριά που δημιούργησαν προσωρινά αγοραστική δύναμη.

Αλλά αυτά τα κεφάλαια μειώνονται εδώ και αρκετά χρόνια καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να παγώσουν την βοήθειά τους προς τρίτες χώρες.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.