Ενθουσιάστηκαν οι διεθνείς αγορές από την προσωρινή συμφωνία που επετεύχθη πρόσφατα μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας για τη μείωση του ποσοστού της επιβολής των δασμών στο εμπόριο.
Οι επενδυτές είδαν τη συμφωνία αυτή ως μία θετική εξέλιξη που περιορίζει την αβεβαιότητα και τη ζημιά για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου αλλά και συνολικά για την παγκόσμια οικονομία, η οποία στενάζει από τον εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.
Μάλιστα οι μετοχές ενισχύθηκαν καθώς ο παγκόσμιος δείκτης MSCI είχε υπερβεί σημαντικά το επίπεδο που είχε στις 2 Απριλίου. Δηλαδή την περίοδο που ο Τραμπ είχε ανακοινώσει τους «ανταποδοτικούς» δασμούς για όλες σχεδόν τις χώρες.
Βέβαια οι αγορές συνηθίζουν να είναι αισιόδοξες με τις εξελίξεις και παραβλέπουν τους κινδύνους που υπάρχουν. Χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο παράδειγμα με το ξέφρενο ράλι των μετοχών μετά την εκλογή του Τραμπ, αν και ήταν γνωστό πως ο βασικός άξονας της πολιτικής του ήταν επιθετική με το θέμα των δασμών.
Η συμφωνία στη Γενεύη
Με τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ και του αντιπροέδρου της κινεζικής κυβέρνησης Χε Λιφένγκ στη Γενεύη αποφεύχθηκε η πλήρης κατάρρευση του διμερούς εμπορίου, καθώς οι δασμοί των 145% από την πλευρά των ΗΠΑ ή δασμοί των 125% από την πλευρά της Κίνας είναι απαγορευτικοί για οποιεσδήποτε συναλλαγές.
Τα υψηλά ποσοστά αυτών των δασμών διήρκησαν για λίγες εβδομάδες και αυτό ήταν αρκετό για να αποδιαρθρώσουν οι δύο μεγάλες οικονομίες το επιχειρηματικό κλίμα.
Οι επενδυτές ενθαρρύνθηκαν από τη μεγαλύτερη του αναμενόμενου μείωση των δασμών που προβλέπει η συμφωνία για ένα διάστημα 90 ημερών, κατά τη διάρκεια του οποίου θα αναζητηθεί μία μονιμότερη λύση. Η Ουάσιγκτον θα επιβάλλει για το διάστημα αυτό δασμούς 30% στις περισσότερες εισαγωγές από την Κίνα (τον βασικό συντελεστή 10% που εφαρμόζει από τις 2 Απριλίου για όλες σχεδόν τις χώρες του κόσμου και επιπλέον 20% που έχει επιβάλει από τον Μάρτιο ως τιμωρία για το ναρκωτικό φαιντανύλη, με τις ΗΠΑ να θεωρούν ως πηγή προέλευσής του την Κίνα). Από την πλευρά του, το Πεκίνο περιόρισε τους δασμούς στο 10%, θεωρώντας πάντως ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να άρει την τιμωρία για τη φαιντανύλη, την οποία θεωρεί αστήρικτη και άδικη.
Οι κινεζικές εξαγωγές
Ο αντίκτυπος για τις κινεζικές εξαγωγές στις ΗΠΑ με έναν συντελεστή 30% μπορεί να μην είναι απαγορευτικός αλλά θα είναι σημαντικός και θα υπάρξουν για τον λόγο αυτό συνέπειες και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες. Η κινεζική οικονομία έχει μάθει να στηρίζεται στις εξαγωγές και οι επιχειρήσεις της να προσπαθούν χάρη και στην υψηλή ανταγωνιστικότητα που έχουν να πωλούν τα προϊόντα τους στην Ευρώπη, ασκώντας σημαντική πίεση στην παραγωγική της βάση. Στις Βρυξέλλες θεωρούν ότι αυτό είναι ένα πολύ πιθανό να συμβεί και είναι σε εγρήγορση εάν χρειαστεί να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση των δασμών ή άλλα που θα στηρίξουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία.
Πέρυσι, η ΕΕ επέβαλε δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα για να αναχαιτίσει την επέλασή τους και να στηρίξει την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά αυξήθηκαν οι εξαγωγές κινεζικών υβριδικών και συμβατικών αυτοκινήτων. Οι κινεζικές εξαγωγές στην ΕΕ αυξήθηκαν 8,3% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, ενώ τον ίδιο μήνα μειώθηκαν 21% προς τις ΗΠΑ λόγω των δασμών. Παράλληλα, οι εισαγωγές της Κίνας από την ΕΕ μειώθηκαν 16,5% τον Απρίλιο. Το πλεόνασμα της Κίνας στο εμπορικό ισοζύγιο με την ΕΕ αυξήθηκε στο επίπεδο – ρεκόρ των 90 δισ. δολαρίων κατά το πρώτο τετράμηνο του 2025.
Για να επανέλθουμε στο εμπόριο ΗΠΑ-Κίνας, το ερώτημα που τίθεται είναι για το αν θα υπάρξει κάποια μόνιμη συμφωνία μέσα στο επόμενο τρίμηνο που θα παγιώνει την προσωρινή συμφωνία της Γενεύης ή αν θα έχουμε άλλους δασμολογικούς συντελεστές μετά τη λήξη της τρίμηνης αναστολής.