Μπαράζ ελέγχων αναμένεται να πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες από τις ελεγκτικές Αρχές στην «μάχη» για να περιορισθούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και πλασματικών εκπτώσεων.
Γράφει ο Δημήτρης Χριστούλιας
Πλέον ολοκληρώθηκε το μέτρο της επιβολής πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους με το οποίο πωλούνταν τρόφιμα, βασικά είδη διαβίωσης και καύσιμα χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι οι έλεγχοι για αθέμιτη κερδοφορία δεν θα συνεχισθούν.
Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εφαρμόστηκε ως έκτακτο, αρχικά το 2020 με στόχο να αποτραπούν φαινόμενα αθέμιτης κερδοφορίας των επιχειρήσεων για βασικά αγαθά κατά την περίοδο του Covid. Στη συνέχεια πήρε διαδοχικές παρατάσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και ακολούθως λόγω των συνεχιζόμενων πληθωριστικών πιέσεων. Η τελευταία παράταση η οποία δόθηκε τον Απρίλιο του 2025 από το υπουργείο Ανάπτυξης ήταν δίμηνη.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος έχει διαμηνύσει προς την αγορά και από το βήμα της ανοικτής συνεδρίασης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων πως η κατάργηση της διάταξης δεν αποτελεί «πράσινο φως» για αδικαιολόγητες αυξήσεις.
Όπως έχει δηλώσει ο Τ. Θεοδωρικάκος οι έλεγχοι θα συνεχιστούν, η ΔΙΜΕΑ διεξάγει ελέγχους και στα σούπερ μάρκετ και είμαστε σε ετοιμότητα για όποια παρέμβαση χρειαστεί. Επισήμανε ακόμη ότι το υπουργείο προχωρά στην αναβάθμιση του ελεγκτικού μηχανισμού με τη μεταρρύθμιση για τη νέα ανεξάρτητη αρχή για την προστασία του καταναλωτή και την εποπτεία της αγοράς που θα βάλει τέλος στον κατακερματισμό των ελεγκτικών μηχανισμών, με βάση το μοντέλο της ΑΑΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr το πλαφόν θα μπορούσε να επιβληθεί εκ νέου εάν για τον οποιοδήποτε λόγο υπήρξαν μαζικές ανατιμήσεις σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης.
Με «σύμμαχο» την τεχνολογία
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες οι ελεγκτές, με την βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης «σκανάρουν» καθημερινά τις τιμές σε χιλιάδες προϊόντα και προχωρούν σε ελέγχους εκεί που έχουν ισχυρές υποψίες ότι έχουν πραγματοποιηθεί αδικαιολόγητες ανατιμήσεις ή ότι δεν τηρούνται τα υπόλοιπα μέτρα για την ακρίβεια που μένουν σε ισχύ έως τις 31 Οκτωβρίου. Το πιο σημαντικό «όπλο» που έχουν στη διάθεσή τους οι ελεγκτές αφορά την απαγόρευση προσφορών για τρεις μήνες σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί.
Πλασματικές εκπτώσεις
Εκτός από τα προϊόντα στα οποία καταγράφονται αδικαιολόγητες ανατιμήσεις, οι έλεγχοι θα εστιασθούν και στις πλασματικές εκπτώσεις, με αφορμή της έναρξης των θερινών εκπτώσεων στις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες οι ελεγκτικές Αρχές προχωρούν στην καταγραφή τιμών, οι οποίες θα συγκριθούν με τις τιμές που θα ισχύσουν μετά τις 14 Ιουλίου οπότε και θα ξεκινήσουν οι εκπτώσεις. Και αυτό γιατί έχει διαπιστωθεί σε προηγούμενες εκπτωτικές περιόδους, κάποιες επιχειρήσεις να αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων τους πριν τις εκπτώσεις και να τις επαναφέρουν εντός της εκπτωτικής περιόδου, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να μην έχουν κανένα ουσιαστικό κέρδος.