Quantcast
Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται από το φθινόπωρο στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ - enikonomia.gr
share

Εφορία: Ποιοι φορολογούμενοι βρίσκονται από το φθινόπωρο στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ

δημοσιεύτηκε:

Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ αναμένεται να βρεθούν εκτός μεγάλου απροόπτου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που αμφισβήτησαν φέτος μέσω της πλατφόρμας της Αρχής myBusinessSupport τα νέα τεκμαρτά όρια φορολόγησης και που δήλωσαν στην Εφορία εισόδημα χαμηλότερο από το «ελάχιστο αποδεκτό». Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι έλεγχοι αυτοί θα είναι στοχευμένοι και θα γίνουν από το φθινόπωρο στο πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδίου της Αρχής. Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω σχέδιο αναφέρει πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διενεργούνται τουλάχιστον 1.000 έλεγχοι για τα έτη 2024 και 2025.

Ουσιαστικά οι παραπάνω ζήτησαν να ελεγχθεί η περιουσιακή και η οικονομική κατάσταση τους αντί να αποδεχθούν αυτόματα το τεκμαρτό εισόδημα. Ωστόσο από τον έλεγχο αυτόν οι εν λόγω φορολογούμενοι κινδυνεύουν να κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα. Μάλιστα η έναρξη του ελέγχου γίνεται με τη συμπλήρωση ενός αναλυτικού ερωτηματολογίου, το οποίο έχει 20 πεδία και ζητεί από τον υπόχρεο στοιχεία για σχεδόν κάθε πτυχή της οικονομικής δραστηριότητας του μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται τραπεζικοί λογαριασμοί, μετρητά, κάρτες, έξοδα σπιτιού κλπ.

Επίσης επισημαίνεται πως μέσα 60 ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της φορολογικής δήλωσης θα πρέπει να υποβληθεί το εν λόγω ερωτηματολόγιο από τον φορολογούμενο. Εάν δεν γίνει αυτό τότε ο υπόχρεος θα χάσει το δικαίωμα αμφισβήτησης.

Η διαδικασία

Η διαδικασία για την αμφισβήτηση του τεκμαρτού εισοδήματος είναι συγκεκριμένη. Αναλυτικά ο φορολογούμενος:

  • Εάν θέλει να δηλώσει εισόδημα μικρότερο από το τεκμαρτό, τότε θα πρέπει να ενεργοποιήσει τους κωδικούς (443–444) στο έντυπο Ε1 και  να αποδεχτεί  τη διενέργεια ελέγχου.
  • Μετά θα πρέπει να επισκεφθεί την πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport προκειμένου να  απαντήσει στο ερωτηματολόγιο και να τεκμηριώσει   την εισοδηματική και περιουσιακή του κατάσταση. Οι ελεγκτικές αρχές θα αξιολογήσουν τις εν  πληροφορίες και μπορούν να επεκτείνουν τον έλεγχο σε προηγούμενα έτη και να εφαρμόσουν έμμεσες μεθόδους προσδιορισμού εισοδήματος.
  • Τα στοιχεία των φορολογουμένων που εξετάζονται σε αυτές τις περιπτώσεις αφορούν μεταξύ άλλων:

-Τους λογαριασμούς καταθέσεων (προσωπικούς ή επαγγελματικούς)

-Τις τραπεζικές θυρίδες, τις  επενδύσεις και τις συμμετοχές

-Τα κρυπτονομίσματα και τα μετρητά

-Τα δίδακτρα, φροντιστήρια, έξοδα για αθλητικές δραστηριότητες

-Τα ταξίδια στο εσωτερικό και εξωτερικό

-Τις δαπάνες για ρεύμα, νερό, τηλέφωνο (κύρια και δευτερεύουσα κατοικία)

-Την Ιδιοκτησία ή την χρήση οχημάτων, σκαφών, αεροσκαφών

-Τα ασφαλιστικά προγράμματα ζωής, υγείας, κατοικίας και οχημάτων

– Οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο του ίδιου, της/του συζύγου ή των προστατευόμενων μελών

Ο έλεγχος

Σε κάθε περίπτωση ο φορολογούμενος θα κληθεί κατά τη διάρκεια του ελέγχου να προσκομίσει αποδεικτικά έγγραφα που να στηρίζουν τα όσα δήλωσε στο ερωτηματολόγιο.

Εάν όμως  διαπιστωθεί ότι τα στοιχεία δεν συμφωνούν με τη δηλωθείσα εικόνα, τότε η ΑΑΔΕ θα μπορεί να προσδιορίσει το εισόδημα σύμφωνα με τα εξωτερικά δεδομένα ή ακόμη και να διευρύνει την έρευνα σε βάθος πενταετίας.

Υπενθυμίζεται πως για το φορολογικό έτος 2025 οι αιτήσεις αμφισβήτησης υποβάλλονται:

  • μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για τα φυσικά πρόσωπα.
  • και έως τις 29 Σεπτεμβρίου για τα μέλη νομικών προσώπων που έχουν απλογραφικά βιβλία.

Διευκρινίζεται πως το αίτημα αμφισβήτησης θεωρείται ως μη γενόμενο εάν δεν συμπληρωθεί το ερωτηματολόγιο από τον υπόχρεο.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.