Quantcast
Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις αναμένεται να γίνουν έως το τέλος του έτους - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών: Ποιες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις αναμένεται να γίνουν έως το τέλος του έτους

δημοσιεύτηκε:

Εικοσιτρείς μεταρρυθμίσεις και 13 επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού ύψους  604 εκατ. ευρώ φαίνεται πως θα πρέπει να υλοποιήσει έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2025  η ηγεσία  του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν πως μερικές από τις βασικές αλλαγές που εξετάζονται να γίνουν έως και το τέλος της χρονιάς είναι να βελτιωθεί περαιτέρω η φορολογική διοίκηση όσον αφορά στη διαδικασία που υλοποιούνται οι δημόσιες επενδύσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, η πράσινη μετάβαση  αλλά και η ψηφιοποίηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Τι δρομολογείται

Α. Οι μεταρρυθμίσεις

Αναλυτικά, μέχρι και το τέλος του χρόνου φαίνεται πως δρομολογούνται τα εξής:

  • Να δημιουργηθεί μονάδα περιφερειακών έργων στο ΤΑΙΠΕΔ.
  • Να δημιουργηθεί εθνικό Μητρώο Επιδομάτων και Παροχών.
  • Να δρομολογηθεί μια νέα πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση.
  • Να σχεδιαστούν εκπαιδευτικά προγράμματα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για τη σκοπιμότητα της φορολογικής πολιτικής και την εφαρμογή της φορολογικής δικαιοσύνης.
  • Να υλοποιηθεί Μηχανισμός  Συνοριακής Προσαρμογής Άνθρακα (ΜΣΠΑ) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ενσωματώνονται σε ορισμένα εμπορεύματα που εισάγονται στην Ε.Ε.
  • Να αναμορφωθεί το νομοθετικό πλαίσιο για τη φορολόγηση των ομίλων επιχειρήσεων.
  • Να βελτιωθεί η λειτουργία και η εποπτεία των Α.Ε. του Δημοσίου (Δηλώσεις Αποστολής, Στρατηγικό και Επιχειρησιακό Σχέδιο και νέος Κανονισμός Λειτουργίας από κάθε Α.Ε. του Δημοσίου).
  • Να θεσπιστεί η  διαδικασία για την έκδοση φορολογικών ερμηνευτικών πράξεων (advanced tax ruling).
  •  Νέο πακέτο μέτρων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω myDATA, ηλεκτρονικής τιμολόγησης, ηλεκτρονικά δελτία αποστολής, ΕΛΕΓΧΟΣlive, διασυνδέσεις PΟS-ταμειακών και χρήση εργαλείων Τεχνητής Νοημοσύνης στους φορολογικούς ελέγχους (χρηματοδότηση ΤΑΑ & άλλη χρηματοδότηση). Το πακέτο μέτρων θα αφορά φοροδιαφυγή που καταγράφεται σε είδη με Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, δηλαδή τα προϊόντα καπνού, τα αλκοολούχα ποτά και, φυσικά, τη διακίνηση καυσίμων.
  • Να μεταρρυθμιστεί το λογιστικό σύστημα: Δηλαδή οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης να μεταβούν σε Ενιαίο Λογιστικό Πλαίσιο Δεδουλευμένης Βάσης.
  • Να υλοποιηθεί το νέο θεσμικό πλαίσιο για την περιστολή του λαθρεμπορίου κυρίως σε προϊόντα υποκείμενα σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (χρηματοδότηση από ΤΑΑ).
  • Να θεσπιστεί η διαδικασία για την έκδοση φορολογικών ερμηνευτικών πράξεων (advanced tax ruling).

Β. Η ψηφιοποίηση-επενδύσεις 

Το προσεχές διάστημα αναμένεται:

  • Να γίνει αναζωογόνηση των περιοχών δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης. Αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.
  • Να γίνει ανάπλαση της ΔΕΘ -HELEXPO.
  • Να αναπτυχθεί και να λειτουργήσει το ψηφιακό Μητρώο Συμμετοχών του Ε.Δ. σε Α.Ε.
  • Να υπάρξει δανειακή διευκόλυνση για τη λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης.
  • Να ενισχυθεί η  αποτελεσματικότητα του δικτύου των Μονάδων Κρατικών Ενισχύσεων (χρηματοδότηση ΤΑΑ).
  • Να εφαρμοστεί η Εθνική Στρατηγική Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
  • Να αναπτυχθούν τα Πληροφοριακά Συστήματα, να τεθεί σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Πιστοληπτικής Αξιολόγησης, το Μητρώο Παρακολούθησης Ιδιωτικού Χρέους, το Κεντρικό Μητρώο Πιστώσεων, να αναπτυχθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις συναλλαγές των μη εξυπηρετούμενων δανείων (χρηματοδότηση ΤΑΑ).
  • να “τρέξει” το Ηλεκτρονικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ΙΙ (eΠΔΕ ΙΙ) αλλά και να αναβαθμιστούν οι διεπαφές του e-ΠΔΕ με τρίτα συστήματα.
  • να λειτουργήσει το νέο ΟΠΣ Κρατικών Ενισχύσεων για την Π.Π. 2021-2027.
  • να συσταθεί το Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο υπό την αιγίδα του Υπερταμείου.
  • Να υλοποιηθούν σημαντικές ιδιωτικοποιήσεις [Εγνατία Οδός, Λιμένες Βόλου, Καβάλας, Λαυρίου και Λιμένες Κρουαζιέρας, Μαρίνες (11), να παραχωρηθεί το αεροδρόμιο Καλαμάτας, να αξιοποιηθούν 22 περιφερειακά αεροδρόμια, να ωριμάσουν 1.000 ακίνητα της ΕΤΑΔ, να γίνει αναδιάρθρωση ΕΛΤΑ, Αλυκές].
  • να γίνει Ψηφιακός μετασχηματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης του κράτους (GOV-ERP) και της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης (χρηματοδότηση ΤΑΑ ).

Νομοθετικό έργο

Στα σκαριά της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται πως βρίσκεται ένα πλούσιο νομοθετικό έργο το οποίο θα περιλαμβάνει την προώθηση 17 νόμων σε συνεργασία μαζί με άλλα υπουργεία και τη συμπλήρωση υφιστάμενης νομοθεσίας σε 110 σημεία.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.