Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν τις προβλέψεις τους για να κάνουν διαγραφές δανείων, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών (strategic defaulters) δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Άνθιμος Θωμόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Οι επισφάλειες το 2009 ήταν στο 7,7% των δανείων και σήμερα στο 38%, όπως σημείωσε.
Παράλληλα είπε ότι εάν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους και αποκατασταθεί η ομαλότητα στα δημοσιονομικά μεγέθη, η Ελλάδα μπορεί να δραπετεύσει από τον φαύλο κύκλο της τελευταίας πενταετίας .
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, όχι μόνο για την επαναφορά των καταθέσεων που έχασαν (27 δισ. ευρώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο) αλλά και για τη διαχείριση των επισφαλών δανείων.
Ο κ. Θωμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι μεγάλο μέρος των καταθέσεων μπορεί να επιστρέψει στις τράπεζες εφόσον σταθεροποιηθεί η κατάσταση καθώς οι καταθέσεις αυτές δεν διέφυγαν στο εξωτερικό.
Το μεγάλο στοίχημα για να επιστρέψει η οικονομία σε ανάκαμψη, όπως είπε, είναι να αντιμετωπιστεί το θέμα της υποεπένδυσης, κάτι που πρέπει να παλέψουμε αφού μας βοηθά και το εξωτερικά θετικό εξωτερικό περιβάλλον, υπογράμμισε.
Τόνισε επίσης ότι στις δύσκολες συνθήκες για τη ρευστότητα τους οι τράπεζες εξακολουθούν να στηρίζουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.
Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς αναφέρθηκε στις νέες συνθήκες λειτουργίας που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και που διαμορφώνονται από τρεις παράγοντες:
– το PSI που υπέστησαν οι τράπεζες το 2012 (στη συνέχεια οι τράπεζες δεσμεύτηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού να υλοποιήσουν συγκεκριμένα πλάνα αναδιάρθρωσης)
– τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ο οποίος θέτει αυστηρότερους κανόνες ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας και
– τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το θέμα με τα με εξυπηρετούμενα δάνεια είναι ότι οι τράπεζες πρέπει να τα διαχειριστούν ώστε να αποδεσμεύσουν κεφάλαια για υγιείς επιχειρήσεις, σημείωσε αναφερόμενος και αυτός όπως και ο κ. Θωμόπουλος στο κοινωνικό σκέλος της διαχείρισης των δανείων.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος σημείωσε ότι αχίλλειος πτέρνα των τραπεζών είναι οι περιοριστικές συνθήκες ρευστότητας με τις καταθέσεις να βρίσκονται 91 δισ. ευρώ χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους.
Ακολούθως το μεγάλο ζήτημα είναι τα προβληματικά δάνεια που ξεπερνούν το ένα τρίτο του συνόλου, πρόσθεσε.
Όπως σημείωσε, μετά τις διαδοχικές αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό τομέα, αυτή τη στιγμή το 55% της αγοράς είναι συγκεντρωμένο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες και όπως εκτίμησε υπάρχει ανάγκη για μη συστημικές και νέες τράπεζες που θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν ειδικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το μοντέλο αυτό ακολουθείται στις ΗΠΑ και σε χώρες όπως η Γερμανία και η Ισπανία και έχει αποδειχτεί ότι οι μη συστημικές τράπεζες μπορούν να τονώσουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.
Για την Attica Bank σημείωσε ότι μπορεί να παίξει διακριτό ρόλο στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας συμβάλλοντας και στην αύξηση της ρευστότητας αλλά και σε χρηματοδοτήσεις σε ενέργεια, τουρισμό, υποδομές, εξαγωγές και μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.