Quantcast
Ακίνητα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 4.820 υποθέσεις - Ποιους αφορά και τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις - enikonomia.gr
share

Ακίνητα: Στο στόχαστρο της ΑΑΔΕ 4.820 υποθέσεις – Ποιους αφορά και τι δείχνουν τα νέα στοιχεία για τις μεταβιβάσεις

δημοσιεύτηκε:

Θετική ήταν η εικόνα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, δωρεές και γονικές παροχές κατά το πρώτο τετράμηνο του 2026( Ιανουαρίου- Απριλίου), καθώς εισπράχθηκαν συνολικά φόροι ύψους 274,29 εκατ. ευρώ, όπως αυτό προέκυψε από σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ

Τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως, το διάστημα αυτό καταγράφηκε μια αύξηση 5,8% σε σχέση με  την αντίστοιχη περίοδο του 2025.

Ειδικότερα,τα έσοδα από το φόρο μεταβίβασης διαμορφώθηκαν στα 193,71 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους από 180,58 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστηματου 2025. Δηλαδή καταγράφηκε μια αύξηση 7,27%.

Σε ανοδική πορεία ήταν και οι φόροι από γονικές παροχές και δωρεές κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου, καθώς ανήλθαν σε 80,57 εκατ. ευρώ, από 76,55 εκατ. ευρώ που ήταν 1  χρόνο νωρίτερα. Ουσιαστικά την περίοδο αυτή σημειώθηκε μια αύξηση 5,3%.

Όσον αφορά τις κληρονομιές  επισημαίνεται πως η εικόνα παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, καθώς οι φόροι που βεβαιώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 61,86 εκατ. ευρώ το τετράμηνο έναντι 61,45 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη  περίοδο του 2025.

Ο φόρος μεταβίβασης που βεβαιώθηκε στις αγοραπωλησίες οικοδομών ανήλθε σε 162,83 εκατ. ευρώ, έναντι 149,76 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2025, καταγράφοντας αύξηση 8,73%. Αμελητέες ήταν οι μεταβολές στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια καθώς ο φόρος που βεβαιώθηκε στο πρώτο τετράμηνο διαμορφώθηκε σε 30,88 εκατ. ευρώ από 30,82 εκατ. ευρώ 1  χρόνο νωρίτερα.

Τα στοιχεία για τον Απρίλιο

Ωστόσο σε μηνιαία βάση η εικόνα ήταν αρνητική. Ειδικότερα, τον Απρίλιο του 2026 ο φόρος από τις μεταβιβάσεις ακινήτων που βεβαιώθηκε ήταν χαμηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025.

Συγκεκριμένα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν σε 44,33 εκατ. ευρώ, από 49,73 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2025, σημειώνοντας μείωση 10,86%. Στις αγοραπωλησίες οικοδομών, ο συνολικός φόρος ανήλθε σε 37,30 εκατ. ευρώ, έναντι 39,92 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2025, καταγράφοντας πτώση 6,6%.

Πιο ισχυρή ήταν η υποχώρηση στις μεταβιβάσεις οικοπέδων και αγροτεμαχίων, καθώς υπερέβη το 28% με τα αντίστοιχα ποσά από τους φόρους μεταβίβασης καθώς περιορίστηκαν στα 7,02 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο του 2026 από 9,81 εκατ. ευρώ πέρυσι.

Οι γονικές παροχές και δωρεές

Αξίζει να σημειωθεί πως ανοδικά επίπεδα κινήθηκαν οι φόροι που συνδέονται με δωρεές, γονικές παροχές και κληρονομιές.

Τον Απρίλιο τα συνολικά ποσά που βεβαιώθηκαν αυξήθηκαν κατά 3% και έφτασαν τα 20,18 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, οι φόροι και τα τέλη κληρονομιών διαμορφώθηκαν σε 15,15 εκατ. ευρώ, από 15,08 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2025, σημειώνοντας οριακή αύξηση 0,5%. Ωστόσο, οι φόροι και τα τέλη από δωρεές, γονικές και λοιπές παροχές ήταν στα 5,03 εκατ. ευρώ, από 4,52 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, καταγράφοντας άνοδο 11,3%.

Οι μεταβιβάσεις

Σημειώνεται δε πως στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ,  myProperty υποβλήθηκαν ηλεκτρονικά περισσότερες από 223.000 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης που αφορούσαν αγοραπωλησίες ακινήτων το 2025, ενώ σύμφωνα με  τα συμβόλαια που έχουν αναρτηθεί στο Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων,άλλαξαν χέρια 41.743 ακίνητα συνολικής αξίας  άνω των 4,2 δισ. ευρώ.

Οι πιο ακριβές  αγοραπωλησίες ακινήτων καταγράφηκαν σε: Γλυφάδα, Βουλιαγμένη, Ελληνικό, Άλιμο, Κολωνάκι, Φιλοθέη, Σπέτσες και Κέα.

Ο Δήμος Αθηναίων κατέλαβε την πρώτη θέση στη λίστα με 5.816 αγοραπωλησίες ακινήτων. Τα 626 εκατ. ευρώ αγγίζει η συνολική αξία.

Επίσης επισημαίνεται πως 100.770 ευρώ ήταν η μέση αξία των 41.743 ακινήτων που μεταβιβάστηκε το 2025.

Όσον αφορά στο είδος των ακινήτων, τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και αναρτηθεί στο Μητρώο έδειξαν ότι:

  • 21.354 διαμερίσματα  έχουν συνολική αξία 2,25 δισ. ευρώ
  • 4.278 μονοκατοικίες εμφανίζουν συνολική αξία 451,11 εκατ. ευρώ
  • 6.566 οικόπεδα έχουν συνολική αξία 729,5 εκατ. ευρώ

3.394 ακίνητα επαγγελματικής στέγης έχουν αξία 589,37 εκατ. ευρώ και 1.958 είναι θέσεις στάθμευσης αξίας 23,8 εκατ. ευρώ.

Οι έλεγχοι

Πάντως 4.820 υποθέσεις μεταβιβάσεων ακινήτων, δωρεών, γονικών παροχών, κληρονομιών και δηλώσεων Ε9, θα “τσεκάρει” η ΑΑΔΕ  και θα εστιάσει σε περιπτώσεις όπου έχουν χορηγηθεί φοροαπαλλαγές ή αφορούν ακίνητα εκτός αντικειμενικού συστήματος.

Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν:

  • 2.000 περιπτώσεις φορολογουμένων που απαλλάχθηκαν από φόρους μεταβίβασης ή κληρονομιάς λόγω απόκτησης πρώτης κατοικίας.
  • 320 υποθέσεις τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τις οποίες προέκυψαν πιστωτικά υπόλοιπα ΕΝΦΙΑ.
  • 2.500 περιπτώσεις φορολογουμένων που υπέβαλαν δηλώσεις φορολογίας μεταβιβάσεων, δωρεών, γονικών παροχών και κληρονομιών για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος προσδιορισμού αξιών.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.