Quantcast
Κάμερες σε λεωφορεία για τις παραβάσεις του ΚΟΚ - Πώς θα λειτουργούν οι "έξυπνοι ψηφιακοί τροχονόμοι" - enikonomia.gr
share

Κάμερες σε λεωφορεία για τις παραβάσεις του ΚΟΚ – Πώς θα λειτουργούν οι “έξυπνοι ψηφιακοί τροχονόμοι”

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται οι «έξυπνοι ψηφιακοί τροχονόμοι» σε δημόσια οχήματα. Ποιο θα είναι το καθήκον τους; Θα «κυκλοφορούν» στους δρόμους μαζί με τα υπόλοιπα οχήματα, θα καταγράφουν «αθόρυβα» τροχαίες παραβάσεις, εάν κάποιος φοράει ζώνη ασφαλείας ή μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο, ακόμη και εάν το όχημά του είναι ασφαλισμένο κι έχει περάσει από ΚΤΕΟ.

Το υπουργείο Μεταφορών σχεδιάζει την εφαρμογή ενός νέου ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου των τροχαίων παραβάσεων και επιβολής των κυρώσεων -προστίμων στους παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), το οποίο θα παρακολουθεί την όλη διαδικασία έως την ολοκλήρωσή της. Πρόκειται για ένα σύστημα με ευφυείς υποδομές, που θα παρέχει έως και τη δυνατότητα της ψηφιακής ενημέρωσης των Αρχών και των οδηγών, ακόμα και για τους βαθμούς ποινής που έχει συγκεντρώσει κάποιος στο point system.

Βάσει του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών, σε όλα τα δημόσια οχήματα (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.) θα τοποθετηθούν κάμερες τελευταίας γενιάς που θα εντοπίζουν – καταγράφουν τις παραβάσεις του ΚΟΚ, στις οποίες υποπίπτουν οι οδηγοί των άλλων οχημάτων (ΙΧ και δικύκλων) όταν κινούνται δίπλα τους.

Ο «ψηφιακός τροχονόμος» δεν θα καταγράφει απλώς την παράβαση των ορίων ταχύτητας ενός οχήματος, σύμφωνα με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», αλλά θα είναι σε θέση να «βλέπει» εάν οι επιβαίνοντες σε αυτό φορούν ζώνη ασφαλείας, εάν ο οδηγός του μιλάει στο κινητό του τηλέφωνο ή εάν οι αναβάτες των δικύκλων φορούν κράνος.

Παράβαση και κλήση

Στη συνέχεια, με βάση τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος – δικύκλου, θα γίνεται η ταυτοποίηση του οδηγού, θα βεβαιώνεται η παράβαση και ο παραβάτης θα παραλαμβάνει την κλήση είτε στο σπίτι του είτε από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ακόμη, από τον αριθμό κυκλοφορίας θα διαπιστώνεται αμέσως εάν το όχημα έχει περάσει από ΚΤΕΟ, καθώς και εάν είναι ασφαλισμένο. Επιπλέον, θα διαπιστώνεται εάν ένα όχημα που είναι δηλωμένο σε ακινησία… κυκλοφορεί κανονικά στον δρόμο.

Τον εξοπλισμό του «έξυπνου ψηφιακού τροχονόμου» θα μπορούν να φέρουν σε πρώτη φάση τα δημόσια οχήματα που εκτελούν συγκοινωνιακό έργο (αστικά λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.). Ωστόσο, αυτό θα καθοριστεί, σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», από τον τεχνικό σύμβουλο, ο οποίος θα αναζητηθεί στο προσεχές διάστημα και θα είναι αυτός που θα καταλήξει στην αρχιτεκτονική και τις τεχνικές προδιαγραφές του νέου συστήματος. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα «έξυπνα» συστήματα επιτήρησης και ενίσχυσης της οδικής ασφάλειας εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία κ.λπ.

Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Για το έργο έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, ενώ οι βασικές αρχές του απορρέουν από την Εθνική Στρατηγική Οδικής Ασφάλειας, που καταρτίστηκε από τον τομέα Μεταφορών του ΕΜΠ.

Το εγχείρημα του «ψηφιακού τροχονόμου» θα καλύψει την έλλειψη ενός κεντρικού συστήματος διαχείρισης των τροχαίων παραβάσεων, το οποίο θα μπορεί να διευρύνεται, ανάλογα με τα δεδομένα που θα προκύπτουν. Πάντως, για την ολοκλήρωσή του θα πρέπει να προηγηθούν νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά και να επιλυθούν ζητήματα που προσκρούουν στους κανόνες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και το GDPR. Στο κεντρικό σύστημα που θα δημιουργηθεί, θα μπορούν στη συνέχεια να προστίθενται επιμέρους έργα των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο του έργου αυτού, θα υλοποιηθεί και το Εθνικό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας, το οποίο θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται δεδομένα ατυχημάτων – δυστυχημάτων και στοιχεία κυκλοφορίας. Επειτα από την ανάλυση των δεδομένων αυτών, θα δημοσιοποιούνται τα πλέον αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.