Quantcast
"Λίφτινγκ" στον ΚΟΚ: Αυτές είναι οι παραβάσεις που θα τιμωρούνται πιο αυστηρά - enikonomia.gr
share

“Λίφτινγκ” στον ΚΟΚ: Αυτές είναι οι παραβάσεις που θα τιμωρούνται πιο αυστηρά

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται “λίφτινγκ” στον επικαιροποιημένο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, (ΚΟΚ)  για τις τροχαίες παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα καθώς οι ποινές αναμένονται να είναι πιο  αυστηρές για τους πολίτες, στο πλαίσιο του νέου Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Οδικής Ασφάλειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής δήλωσε ότι οι ποινές θα γίνουν πιο αυστηρές για παραβάσεις που μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό ατύχημα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται:

  • Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
  • Υπερβολική ταχύτητα
  • Αντικανονική προσπέραση
  • Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Τι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία για τις ποινές

Σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία προβλέπονται τα εξής για τις παραβάσεις :

  • Με πρόστιμο ύψους 700 ευρώ και με αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για 60 ημέρες τιμωρείται η παραβίαση του ερυθρού φωτεινού σηματοδότη.
  • Διοικητικό πρόστιμo ύψους 40 ευρώ επιβάλλεται σε όποιον υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας έως 20 χλμ/ώρα.
  • Διοικητικό πρόστιμo ύψους 100 ευρώ θα πληρώσει όποιος υπερβαίνει το ανώτατο όριο ταχύτητας πάνω από 20 χλμ/ώρα.
  • Διοικητικό πρόστιμο 350 ευρώ επιβάλλεται για υπέρβαση ανώτατου ορίου  ταχύτητας πάνω από 30 χλμ/ώρα καθώς και για κίνηση οχημάτων στους αυτοκινητόδρομους με ταχύτητα πάνω από 150 χλμ/ώρα, στις οδούς ταχείας κυκλοφορίας με ταχύτητα πάνω από 130 χλμ/ώρα και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο με ταχύτητα πάνω από 120 χλμ/ώρα. Μετά  αφαιρείται η  άδεια οδήγησης  από αυτόν που βεβαιώνει την παράβαση για 60 ημέρες.
  • Πρόστιμο έως 700 ευρώ επιβάλλεται για αντικανονική προσπέραση, ενώ για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 1.200 ευρώ, φυλάκιση 2 μηνών και αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες, στην περίπτωση που η συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα είναι άνω του 1,10 γρ/λτ μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.