Tα ποσά των τελών κυκλοφορίας προηγούμενων ετών θα πρέπει να επιστρέψει αχρεωστήτως η ΑΑΔΕ σε ορισμένες περιπτώσεις φορολογουμένων ή ακόμη και να τα διαγράψει.
Της Κατερίνας Φεσσά
Αυτό αφορά στους πολίτες των οποίων η αναπηρία έχει διαπιστωθεί εκ των υστέρων με ημερομηνία έναρξης σε παρελθόντα χρόνο και των οποίων τα τέλη κυκλοφορίας έχουν ήδη βεβαιωθεί ή καταβληθεί για αντίστοιχα έτη.
Ουσιαστικά αυτό προκύπτει αφού προηγουμένως έχουν επανεξεταστεί τα νέα αιτήματα που έχουν υποβάλλει οι εν λόγω φορολογούμενοι μέσω της εφαρμογής “Τα Αιτήματά μου “, στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) ή στο myAADEapp, όπου και έχουν εισέλθει κάνοντας χρήση των προσωπικών τους κωδικών και έχουν επιλέξει Νέο Αίτημα → Φορολογία → Θεματική Ομάδα: Αυτοκίνητα → Διαδικασία: Χορήγηση απαλλαγής Τελών κυκλοφορίας λόγω αναπηρίας.
Τέλη κυκλοφορίας 2025: Ποιοι θα πληρώσουν «τσουχτερά» πρόστιμα
Ωστόσο “διπλά” τέλη κυκλοφορίας για το 2025 πληρώνουν όσοι δεν τα εξόφλησαν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2024 ή τα πλήρωσαν μερικώς και επιλέγουν να τα καταβάλλουν από την 1η Μαρτίου του τρέχοντος έτους και μετά. Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα:
Εάν κάποιος ιδιοκτήτης ενός οχήματος 1000 κυβικών εκατοστών μοντέλου 2019 έχει λάβει ειδοποιητήριο για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας ύψους 103,88 ευρώ για το 2025 αλλά επιλέξει να τα εξοφλήσει τώρα, τότε θα πληρώσει συνολικά 207,76 ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από τα τέλη 103,88 ευρώ + το πρόστιμο 103,88 ευρώ.
Η ακινησία οχήματος
Ωστόσο ακόμη πιο “τσουχτερά” είναι τα πρόστιμα για τους παραβάτες που κυκλοφορούν κανονικά το όχημα τους παρόλο που το έχουν θέσει σε καθεστώς ακινησίας. Για παράδειγμα εάν κατά τη διάρκεια ελέγχου διαπιστωθεί από τα αρμόδια όργανα ότι το όχημα κυκλοφορεί ή είναι σταθμευμένο σε δημόσιο χώρο και φέρει πινακίδες, ενώ βρίσκεται σε ψηφιακή ακινησία τότε:
- Στην περίπτωση αυτή θα αρθεί η ακινησία και θα επιβληθεί πληρωμή των τελών κυκλοφορίας, το πρόστιμο εκπρόθεσμης πληρωμής τους αλλά και το διοικητικό πρόστιμο των 10.000 ευρώ.
- Σε περίπτωση υποτροπής θα επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ και θα αφαιρεθεί το δίπλωμα οδήγησης του ιδιοκτήτη/κατόχου.
Η προσωρινή άδεια κυκλοφορίας με πινακίδα «Μ»
Υπενθυμίζεται πως οι φορολογούμενοι μπορούν να κυκλοφορήσουν με την πινακίδα «Μ» το όχημά τους (ΕΙΧ ή Δίκυκλο ΙΧ) μέχρι 3 μέρες το χρόνο, εφόσον είναι ασφαλισμένο, με πληρωμή παραβόλου 10 ευρώ/ημέρα για επιβατικό Ι.Χ. ή 3,00 ευρώ/ημέρα για δίκυκλο Ι.Χ.
Το δικαίωμα χορηγείται μόνο μέχρι 2 φορές εντός του έτους. Δηλαδή το δικαίωμα μπορεί να δοθεί, είτε 1 φορά για 3 συνεχόμενες μέρες, είτε 2 φορές για συνδυασμό 2+1 ημερών ή 1+2 ημερών.
Το «Μ», χορηγείται ψηφιακά, ανεξάρτητα αν το όχημα έχει τεθεί σε εκούσια ακινησία στη ΔΟΥ ή σε ψηφιακή ακινησία, αποκλειστικά και μόνο: για την παράδοσή του, σε σημείο συλλογής οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής (ΟΤΚΖ), ή για την επισκευή και έλεγχο αυτού από ΚΤΕΟ ή για την αλλαγή του χώρου στον οποίο φυλάσσεται.
Για την περίπτωση που ο φορολογούμενος εκδώσει πινακίδα «Μ» για την αλλαγή του χώρου φύλαξης, θα πρέπει να μπει στην ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr), ακολουθώντας τη διαδρομή myAADE > Εφαρμογές > Δημοφιλείς Εφαρμογές > myCAR, και αφού εισέλθει κάνοντας χρήση των προσωπικών του κωδικών, να επιλέξει Ψηφιακή Ακινησία / Κυκλοφορία, να καταχωρήσει τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και έπειτα να επιλέξει«Τροποποίηση υφιστάμενης δήλωσης». Στη συνέχεια, από τις «Επιλογές» ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει«Δημιουργία τροποποιητικής αίτησης», να συμπληρώσει τα πεδία με τη νέα θέση στάθμευσης και να υποβάλει το αίτημά του.
Τι αλλάζει από τις 30 Σεπτεμβρίου
Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυτοκινήτων που ενώ έχουν τεθεί σε καθεστώς ακινησίας κυκλοφορούν στους δρόμους θα συνεργαστεί με την ΑΑΔΕ και με τους παραχωρησιούχους των διοδίων και από τις 30 Σεπτεμβρίου θα τοποθετήσει κάμερες στα διόδια. Ο στόχος είναι να σκανάρονται μόνο οι πινακίδες των οχημάτων αυτών και μετά αυτά τα στοιχεία να πηγαίνουν στην Αρχή και να γίνεται η αντιπαραβολή τους, η συσχέτισή τους με την πλατφόρμα.