http://www.enikonomia.gr/businesses/206902,stin-ellada-i-defteri-megalyteri-paragogi-gardenias-stin-evropi.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_206902_2de78fed42-8f64c1b48a5857bb.jpg Τη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας... 1/27/2019 12:50:46 PM

Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη

Τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή γαρδένιας στην Ευρώπη κατάφεραν να δημιουργήσουν στην περιοχή της Μαγνησίας Έλληνες μηχανικοί, οι οποίοι το 1992 διαθέτοντας ένα στρέμμα έκαστος, δημιούργησαν την Gardenia Growers Group.

Σήμερα έχουν καταφέρει όχι μόνο να παράγουν 1 εκατ. φυτά ετησίως, αλλά να εξάγουν ποσοστό 70% αυτών, σε αγορές των Βαλκανίων, της Ευρώπης ευρύτερα και της Μέσης Ανατολής. Αυτά επισήμανε ο γεωπόνος, Ταξιάρχης Λάμπης, ένας εκ των πρωτεργατών της ίδρυσης της Gardenia Growers Group στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Gardenia Growers Group διαθέτει συνολικά 75.000 τετραγωνικά μέτρα θερμοκηπίου και 15.000 τετραγωνικά μέτρα στρέμματα υπαίθριους χώρους και όπως επισήμανε ο κ. Λάμπης, «για να ανταποκρινόμαστε άνετα και με συνέπεια στις συμφωνίες που έχουμε υπογράψει, αλλά και προκειμένου να μπορούμε να ικανοποιούμε και δυνητικούς πελάτες, φροντίζουμε να επεκτείνουμε τις εκτάσεις μας, όποτε μας δίνεται η ευκαιρία και δυνατότητα».

Από που πήρε το όνομα της η γαρδένια

Η γαρδένια θεωρείται πως τονίζει την αισθησιακή και κομψή πλευρά της γυναίκας και δεν είναι τυχαίο που έχει επιλεγεί ως βάση σε πολλά καλλυντικά. Νότες από γαρδένια μοσχοβολούν σε αρώματα, σαπούνια, κρέμες, αφρόλουτρα και τόσα άλλα, με μυρωδιές σύνθετες και μακράς διαρκείας. Η γαρδένια πήρε το όνομά της από τον Σκωτσέζο φυσιοδίφη και γεωπόνο Αλεξάντερ Γκάρντεν. Είναι φυτό των «θερμών» και τροπικών κλιμάτων και ένα από τα τρία δημοφιλέστερα καλλωπιστικά φυτά γλάστρας παγκοσμίως. Η γαρδένια, αν και κατάγεται από τη νότια Κίνα, στη χώρα μας ήρθε από είδη που προέρχονται από τη Νότιο Αφρική.

Τέλος επισημαίνεται ότι, στην Ελλάδα, η γαρδένια καλλιεργείται από τα τέλη του 19ου αιώνα στο Πήλιο, όπου γεωπόνοι και καλλιεργητές της εποχής θεώρησαν ότι το "μαλακό" κλίμα στους πρόποδες του βουνού και το κατάλληλο έδαφος (καστανόχωμα-φυλλόχωμα) είναι άριστο για την καλλιέργεια.


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ