Quantcast
Η Hellenic Seaways "πολεμά" να παραμείνει ελληνική - enikonomia.gr
share

Η Hellenic Seaways “πολεμά” να παραμείνει ελληνική

δημοσιεύτηκε:

Της ΜΑΙΡΗΣ Ι. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

 

Στην Hellenic Seaways στρέφει το επενδυτικό του ενδιαφέρον τις τελευταίες ημέρες ο όμιλος Grimaldi, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώκει να διευρύνει τη συμμετοχή του στην εταιρεία.  Φαίνεται ότι, τον ιταλικό όμιλο μαγνήτισε η πορεία που καταγράφει η ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία το τελευταίο διάστημα.

Η στροφή της Seaways στην κερδοφορία το 2015 μετά από 6 χρόνια, οι επενδύσεις της σε ανανέωση και επέκταση του στόλου με 3 πλοία, η ανάθεση μεγάλων projects σε ελληνικά ναυπηγεία, τα νέα δρομολόγια που εξυπηρετούν απομακρυσμένα νησιά και η στήριξη που παρέχει στις τοπικές κοινωνίες αποτελούν ισχυρά κίνητρα που μαγνήτισαν τον Grimaldi. 

Από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες μέτοχοι, με μεγαλύτερο την Τράπεζα Πειραιώς που κατέχει το 40% των μετοχών και η διοίκηση Αγαπητού,- η οποία έχει καταφέρει να γυρίσει την εταιρία στη ρότα της ανάπτυξης – “πολεμάνε” να κρατήσουν την εταιρεία σε ελληνικά χέρια. Υποστηρίζουν ότι τα πλεονεκτήματα της θα εξανεμιστούν, “επειδή κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι ο όμιλος Grimaldi θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική που ακολουθεί η ελληνική διοίκηση”. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «η πορεία των Μινωϊκών Γραμμών, που πέρασαν στα χέρια του ομίλου Grimaldi πριν από 10 χρόνια, το έχουν ήδη αποδείξει. Τώρα, λειτουργούν ως Δούρειος Ίππος για την άλωση μιας ακόμα υγιούς ελληνικής εταιρίας στον κομβικό κλάδο της ακτοπλοΐας».

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι: «Η επιστροφή της Hellenic Seaways στην κερδοφορία και οι προοπτικές που ανοίγονται για την εταιρεία με την δρομολόγηση τριών νέων πλοίων μέσα στο 2016,  έχουν αναζωπυρώσει τα σενάρια για ανακατατάξεις στον ακτοπλοϊκό κλάδο. Το timing της «επιθετικής» προσπάθειας αγοράς μετοχών από την Grimaldi  προδίδει την προσπάθεια να αγοραστούν μετοχές σε πολύ τιμή πολύ χαμηλότερη της αξίας τους».

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Hellenic Seaways, Αντώνης Αγαπητός ανακοίνωνε την επιστροφή της εταιρείας στην κερδοφορία, νέες επενδύσεις με ίδια κεφάλαια εφόσον ανακύψουν ευκαιρίες σε πλοία, καθώς και νέα δρομολόγια στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη δρομολόγηση εντός του 2016 του πλοίου που απέκτησε πρόσφατα, το οποίο θα μετονομαστεί σε «Νήσος Σάμος».

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.