Quantcast
Άνοδος μετά την πτώση στις εξαγωγές των κρητικών προϊόντων - enikonomia.gr
share

Άνοδος μετά την πτώση στις εξαγωγές των κρητικών προϊόντων

δημοσιεύτηκε:

Εντυπωσιακή άνοδο προβλέπεται να καταγράψει ο τομέας των εξαγωγών κρητικών προϊόντων το 2015, παρά την πτώση που υπέστη ο τομέας αυτός το 2014, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Κρήτης, Αλκιβιάδης Καλαμπόκης.

Αναλυτικότερα, πτώση 4, 28% σημείωσαν οι εξαγωγές των προϊόντων το 2014 σε σχέση με το 2013. Η συνολική αξία των εξαγωγών των προϊόντων, ανήλθε στα 536 εκατομμύρια ευρώ το 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο 2013, που είχε αγγίξει μόλις τα 560 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων της Κρήτης ανέφερε ότι: «οι επιδόσεις των εξαγωγών της Κρήτης ξεπέρασαν τις προβλέψεις, με δεδομένο ότι, κατά το 9μηνο του 2014, η μείωση είχε αγγίξει σχεδόν το 11%, λόγω κυρίως της πάνω από 70% μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου κατά την περυσινή ελαιοκομική περίοδο».

Ο κ. Καλαμπόκης συνέχισε λέγοντας ότι: «Οι προσπάθειες των εξαγωγέων του νησιού παίρνουν σάρκα και οστά και, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και έχουμε θέσει στην πολιτεία, η Κρήτη αναδεικνύεται ως μία από τις πιο δυναμικές εξαγωγικές Περιφέρειες της Ελλάδας».

Μείωση 33% σημειώνει ωστόσο ο κλάδος των Τροφίμων και Ποτών, ο οποίος αποτελεί το 52% του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών κατά την εξεταζόμενη περίοδο.

Ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών καταλαμβάνει το 30% επί του συνόλου των εξαγωγών της Κρήτης και καταγράφει αύξηση 7%.

Το υπόλοιπο ποσοστό του συνόλου των Κρητικών εξαγωγών καταλαμβάνουν οι λοιποί κλάδοι, όπως η Κλωστοϋφαντουργία, τα Δομικά Υλικά, η Λαϊκή Τέχνη (-60%) κ.α.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.