Quantcast
Αύξηση 38,9% στις ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο α' τρίμηνο - enikonomia.gr
share

Αύξηση 38,9% στις ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο α’ τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Αυξημένες κατά 38,9% ενοποιημένες πωλήσεις ύψους 227,1 εκατ. ευρώ έναντι 163,4 εκατ. ευρώ το  α΄ τρίμηνο του 2014- ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Τα προσαρμοσμένα EBITDA του ομίλου ενισχύθηκαν άνω του 80%, στα 39,9 εκατ. ευρώ, ενώ προ φόρων ο όμιλος εμφάνισε κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση, “σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις της 31/03/2015, οι ενοποιημένες πωλήσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαμορφώθηκαν στα 227,1 εκατ. ευρώ, έναντι 163,4 εκατ. ευρώ το  α΄ τρίμηνο του 2014, αυξημένες κατά 38,9%, κυρίως λόγω των υψηλότερων πωλήσεων στον τομέα των κατασκευών.

Η λειτουργική κερδοφορία προ αποσβέσεων (EBITDA) του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, προσαρμοσμένη για μη ταμειακά αποτελέσματα, ανήλθε σε 39,9 εκατ. ευρώ, έναντι 21,9 εκατ. ευρώ το  αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, αυξημένη κατά 81,7%, θετικά επηρεασμένη κυρίως από τον τομέα των κατασκευών και των ΑΠΕ. Τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε κέρδη 14,6 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 1,3 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα μετά την αφαίρεση των φόρων και των δικαιωμάτων μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,9 εκατ. ευρώ το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο. Η επιστροφή στην κερδοφορία οφείλεται κυρίως στην καλή πορεία του κατασκευαστικού κλάδου, του κλάδου των  ΑΠΕ και την σταθεροποίηση του χαρτοφυλακίου real estate.

Οι συνολικές επενδύσεις του Ομίλου το α΄ τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 8,5 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του τομέα Βιομηχανίας Μαγνησίας.

Ο συνολικός καθαρός τραπεζικός δανεισμός ανήλθε στα 431 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 49 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2015 σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Τα χρηματικά διαθέσιμα στο τέλος του α΄ τριμήνου 2015 ανέρχονταν σε 320 εκατ. ευρώ, ενώ ο συνολικός  δανεισμός σε 751 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε 577 εκατ. ευρώ.

Στις επιμέρους δραστηριότητες: στον τομέα των κατασκευών, το τρέχον κατασκευαστικό ανεκτέλεστο του Ομίλου  διαμορφώνεται στο υψηλό επίπεδο των 3,1 δις ευρώ, ισχυροποιώντας την θέση του Ομίλου και ενισχύοντας τις προοπτικές κερδοφορίας. Ο τομέας των κατασκευών αναμένεται να ενισχύσει τα κέρδη και τις ταμειακές ροές του Ομίλου στα επόμενα τρίμηνα.

Ο κατασκευαστικός τζίρος για τρίτους ανήλθε σε 180,3 εκατ. ευρώ έναντι 133 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, σημειώνοντας αύξηση κατά 35,5%, ενώ τα λειτουργικά αποτελέσματα προ αποσβέσεων (EBITDA-προσαρμοσμένα για μη ταμειακά έξοδα) του τομέα ανήλθαν σε 11,1 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 185%.

Στον τομέα του real estate, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ υπήρξε 0,1 εκατ. λειτουργική ζημία προ αποσβέσεων.

Στον τομέα των Παραχωρήσεων, δεδομένης της ενοποίησης του τομέα σχεδόν στο σύνολό του με την μέθοδο της καθαρής θέσης, τα  καθαρά αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε 0,8 εκατ. ευρώ έναντι 0,1 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014. Υπενθυμίζεται ότι στον κλάδο των Παραχωρήσεων, ο Όμιλος έχει πλέον αναλάβει ένα ικανό χαρτοφυλάκιο τριών μεγάλων οδικών έργων, στα δύο εκ των οποίων (Ιόνια Οδός και Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας) θα αυξήσει σημαντικά την συμμετοχή του στο προσεχές διάστημα (το τρίτο έργο αφορά τη συμμετοχή του Ομίλου στην Ολυμπία Οδό). Συνολικά, ο Όμιλος θα έχει επενδυμένα ίδια κεφάλαια περίπου 185 εκατ. ευρώ στα εν λόγω τρία έργα.

Στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από θερμικές πηγές και της εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας, τα καθαρά αποτελέσματα για τον Όμιλο διαμορφώθηκαν σε -0,5 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 2 εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014.

Στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), ο Όμιλος μέσω της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, λειτουργεί 648 MW εγκαταστάσεων παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές στην Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Πολωνία και τη Βουλγαρία. Επιπλέον 237 MW είτε κατασκευάζονται είτε είναι έτοιμα ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή τους.

Τα έσοδα από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ ανήλθαν σε 37,5 εκατ. ευρώ, έναντι 28,8 εκατ. ευρώ την περυσινή περίοδο, αυξημένα κατά 30,2%, ενώ τα λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 29,4  εκατ. ευρώ, έναντι 19,2  εκατ. ευρώ το α΄ τρίμηνο του 2014, αυξημένα κατά 53,1%”.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.