Quantcast
Χατζηθεοδοσίου: «Θύελλα» αντιδράσεων για την απομάκρυνση από το "τιμόνι" της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων - enikonomia.gr
share

Χατζηθεοδοσίου: «Θύελλα» αντιδράσεων για την απομάκρυνση από το “τιμόνι” της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων

δημοσιεύτηκε:

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει ξεσπάσει μετά την απομάκρυνση με… αιχμές του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από το «τιμόνι» της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Το μέτωπο που έχει ανοίξει, είναι διπλό: από τη μία πλευρά έχει προκληθεί ένα «πινγκ πονγκ» μεταξύ εκπροσώπων της αγοράς σχετικά με το ποιοι έβλεπαν με καλό μάτι την αποπομπή του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου και ποιοι τάχθηκαν υπέρ του.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και οι πολιτικές αντιδράσεις που κάνουν λόγο για «εξωθεσμική αποπομπή του προέδρου της ΚΕΕΕ» ή δεν λείπουν τα «πυρά» προς την κυβέρνηση ότι θέλει έναν επιμελητηριακό θεσμό άφωνο και άβουλο.

Ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου – τον οποίο στην προεδρία της ΚΕΕΕ θα διαδεχθεί ο Γιάννης Μασούτης- δήλωσε ότι «συντελέστηκε μια κίνηση πραξικοπηματικού χαρακτήρα, μεθοδευμένη από εξωθεσμικά κέντρα εξουσίας, που με μια ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της ΚΕΕ συντόνισαν την ανατροπή μου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κάποια «πρόθυμα» μέλη της Διοικητικής Επιτροπής έθεσαν θέμα αντικατάστασης μου. Πρόκειται για κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην ιστορία του Επιμελητηριακού θεσμού».

Προσπαθώντας να εξηγήσει τα όσα συνέβησαν, ανέφερε ότι «προφανώς οι δημόσιες παρεμβάσεις μου υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων της χώρας, σε μία χρονική στιγμή που το επιχειρείν πλήττεται από τις συνεχείς ανατιμήσεις και από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, κρίθηκαν ενοχλητικές. Κάποιοι θα προτιμούσαν αυτή την κρίσιμη ώρα η ΚΕΕΕ να μην εκφράζει τις θέσεις των Επιμελητηρίων και των μελών τους και να παραμένει σε αφωνία. Να μην είναι ακηδεμόνευτη, χωρίς συμμετοχή σε εξωθεσμικά και μικροπολιτικά τερτίπια, πάντα στην υπηρεσία όλων των επιχειρήσεων της χώρας, αλλά να μετατραπεί σε πειθήνιο όργανο κάποιων κυβερνητικών παραγόντων».

Μάλιστα υπογραμμίζει «ας μας εξηγήσει ο κ. Μπρατάκος τι ακριβώς συζητήθηκε στα γραφεία του ΕΒΕΑ, μεταξύ του ίδιου, των 7 μελών της ΔΕ της ΚΕΕΕ που υπογράφουν την πρόταση για την αντικατάσταση μου, του Διευθυντή της ΚΕΕΕ και του νομικού της συμβούλου; Από πότε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ ασχολείται με τα εσωτερικά της ΚΕΕΕ; Μήπως πρόκειται για μία ωμή παρέμβαση με στόχο την αντικατάσταση μου;

Ίσως τα πράγματα εξελίσσονταν διαφορετικά αν ήμουν περισσότερο «ήσυχος» και λιγότερο διεκδικητικός. Στη ζωή μου όμως ποτέ δεν είχα τέτοιου είδους διλήμματα. Πάντα επιδίωκα να είμαι χρήσιμος και όχι απαραίτητα ευχάριστος. Να μιλώ με πράξεις και όχι να αρκούμαι στις τυπικές υποχρεώσεις ενός “yes man”. Αυτό το ρόλο τον αφήνω για κάποιους άλλους.

Αποχωρώ από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΕΕ έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου ότι έπραξα στο ακέραιο το καθήκον μου. Κάτι που αναγνώρισαν πολλοί Πρόεδροι Επιμελητηρίων τους οποίους και ευχαριστώ.

Πλέον, τη μάχη για τα δικαιώματα των μικρομεσαίων και τις προοπτικές ανάπτυξης που πρέπει να αποκτήσουν, θα τη δίνω καθημερινά από τη θέση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών».

Η απάντηση Μπρατάκου στις αιχμές Χατζηθεοδοσίου

«Ο ρόλος του προέδρου του ΕΒΕΑ και μέλους της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων είναι σαφής. Και σε καμία περίπτωση δεν υποκινεί ή προκαλεί κινήματα δυσαρέσκειας έναντι οποιουδήποτε φορέα επιχειρηματικότητας και της ηγεσίας του» δήλωσε ο Γιάννης Μπρατάκος.

Όπως είπε, «το απόγευμα της Τετάρτης, το EBEA φιλοξένησε την εκδήλωση εταιρικής κοινωνικής ευθύνης «ΕΒΕΑ talks», όπου ωφελούμενοι άστεγοι πολίτες συνομίλησαν με αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, καθώς και με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αστεγίας.

Πριν και μετά τη συγκεκριμένη εκδήλωση, το ΕΒΕΑ επισκέφτηκαν πρόεδροι από διάφορα επιμελητήρια της Επικράτειας, οι οποίοι βρίσκονταν στην Αθήνα και με τους οποίους συζητήσαμε θέματα επιχειρηματικού και επιμελητηριακού ενδιαφέροντος και θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης».

Χαρίτσης για Χατζηθεοδοσίου: Η κυβέρνηση προσπαθεί να φιμώσει τις φωνές αγωνίας

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», ο Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στο εκρηκτικό κύμα των ανατιμήσεων και μεταξύ άλλων υποστήριξε τα εξής:

«Εκτός της πρωτοφανούς διαχειριστικής ανεπάρκειας της κυβέρνησης, υπάρχει και συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση».

Ο Τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση επιχειρεί με πρωτοφανή τρόπο να φιμώσει τις φωνές αγωνίας των εκπροσώπων και φορέων της πραγματικής οικονομίας όπως είδαμε με την πρόσφατη εξωθεσμική αποπομπή του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Χατζηθεοδοσίου».

Καταλήγοντας ο Αλ. Χαρίτσης τόνισε ότι «Στην δημοκρατία πολιτικές είναι οι λύσεις για να λυθούν αυτά τα ζωτικά προβλήματα. Η λύση δεν μπορεί να είναι καμία άλλη εκτός από τις εκλογές που θα οδηγήσουν σε προοδευτική κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ για την απομάκρυνση Χατζηθεοδοσίου

Ανακοίνωση εξέδωσε το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την υπόθεση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου.

Όπως αναφέρει, «η μεθοδευμένη αποπομπή του κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου από τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας ακυρώνει την αυτοτέλεια των επιμελητηρίων.

Η διοίκηση Χατζηθεοδοσίου χαρακτηρίστηκε από διαφανείς δημοκρατικές διαδικασίες, ομόφωνες αποφάσεις και εποικοδομητικές παρεμβάσεις στο δημόσιο διάλογο. Έχαιρε πλήρους αποδοχής από τα επιμελητήρια και την επιχειρηματική κοινότητα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «αποδεικνύεται όμως, πως η Κυβέρνηση θέλει ένα επιμελητηριακό θεσμό άφωνο και άβουλο. Ιδίως στις σημερινές συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης που πλήττει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Σήμερα, που έχουμε ανάγκη όσο ποτέ έναν γόνιμο διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για να αντιμετωπίσουμε τις οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες της κρίσης. Οι ωμές κομματικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης δεν βοηθούν προς αυτήν την κατεύθυνση».

Ραβάνης για Χατζηθεοδοσίου: Πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την αντικατάστασή του – Αμαυρώνεται η ιστορία της ΚΕΕΕ

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΒΕΑ) και μέλος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Παύλος Ραβάνης δήλωσε ότι «οι λόγοι που αναφέρθηκαν ως αιτίες για την αντικατάσταση του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου στην προεδρία της ΚΕΕΕ διαπίστωσα ότι είναι ανυπόστατοι, προσχηματικοί και αβάσιμοι. Δεν έχουν δε, σχέση, με τους νόμιμους προβλεπόμενους λόγους για να στοιχειοθετηθεί η παύση ή η αντικατάσταση του Προέδρου, καθώς δεν ανάγονται στην άσκηση των καθηκόντων του».

Ο κ. Ραβάνης είπε ακόμη ότι «καθίσταται όμως προφανές, ότι οδηγείται σε αντικατάσταση, ένας από τους πιο επιτυχημένους προέδρους Επιμελητηρίων, επί σειρά ετών, ο οποίος εξελέγη ομόφωνα, ως πρόεδρος της ΚΕΕΕ, για την εξαιρετική, μακρόχρονη προσφορά του στον επιμελητηριακό θεσμό και μάλιστα, μέσα σε έξι μήνες θητείας, στη θέση αυτή.

Η κίνηση αυτή, γίνεται για αμιγώς πολιτικές σκοπιμότητες, κατευθυνόμενες, χωρίς αιτιολόγηση, με την επίκληση ανύπαρκτων και ανυπόστατων λόγων.

Λυπούμαι βαθύτατα για την έκθεση ενός τόσο σοβαρού θεσμικού οργάνου, όπως είναι η Διοικητική Επιτροπή της ΚΕΕΕ, με συμπεριφορές κομματικής Οργάνωσης».

Ο κ. Ραβάνης εξέφρασε την πλήρη άρνησή του στη διαδικασία αντικατάστασης του κ. Χατζηθεοδοσίου, στο πλευρό του οποίου συντάχθηκε.

«Σήμερα, αμαυρώνεται η ιστορία της ΚΕΕΕ, γράφεται μια σκοτεινή σελίδα, με ευθύνη εκείνων, που η ιστορική μνήμη, θα επιφυλάξει θέση, ανάλογη των πράξεών τους.

Η επιμελητηριακή κοινότητα, έχει μνήμη και δίνει απαντήσεις. Όλοι κρίνονται» τόνισε χαρακτηριστικά.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.