Quantcast
Έκδοση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα - enikonomia.gr
share

Έκδοση ομολόγου ύψους 400 εκατ. ευρώ από την Εθνική Τράπεζα

δημοσιεύτηκε:

Με επιτυχία ολοκλήρωσε την τιμολόγηση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης “Tier 2” ύψους 400 εκατ. ευρώ με απόδοση 8,25% ως αποτέλεσμα ενός διήμερου προωθητικών παρουσιάσεων και επαφών με επενδυτές.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της Τράπεζας

“Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ) ολοκλήρωσε με επιτυχία την τιμολόγηση τίτλων μειωμένης εξασφάλισης “Tier 2” (η «Συναλλαγή») ύψους €400 εκατ. με απόδοση 8.25% ως αποτέλεσμα ενός διήμερου προωθητικών παρουσιάσεων (roadshow) και επαφών με επενδυτές. Η Συναλλαγή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής της ΕΤΕ, όπως παρουσιάστηκε στην Ημερίδα Επενδυτών στο Λονδίνο το Μάιο 2019. Με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποιείται η κεφαλαιακή σύνθεση της ΕΤΕ μέσω της συνεισφοράς συμπληρωματικών κεφαλαίων που δεν προκαλούν διάχυση της κεφαλαιακής βάσης (non-dilutive capital), και δημιουργεί τις προϋποθέσεις επικερδούς διάθεσης των αποθεμάτων ρευστότητας της ΕΤΕ. Η εν λόγω Συναλλαγή αποτελεί το πρώτο βήμα υλοποίησης της στρατηγικής MREL που έχει υιοθετήσει η Τράπεζα καθιστώντας δυνατή την έκδοση ομολόγων υψηλής εξασφάλισης (senior).

Η Συναλλαγή προσέλκυσε το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους του επενδυτικού κοινού, συγκεντρώνοντας κεφάλαια ύψους περίπου €1,7 δισ. με τη συμμετοχή περίπου 140 θεσμικών επενδυτών. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε κυρίως από διεθνείς επενδυτές (περίπου 90%). Σε όρους γεωγραφικής κατανομής, στη Συναλλαγή κυριάρχησαν επενδυτές του ΗΒ 40%, ενώ 11% διατέθηκε στην Ιταλία και την Ισπανία, 11% στην Ελλάδα, 8% στη Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία, 7% στη Γαλλία, 5% στην Ασία και 18% σε άλλες χώρες. Η Συναλλαγή σημείωσε σημαντική ζήτηση από Διαχειριστές Κεφαλαίων (Asset Managers) (51%), ενώ ποσοστό 36% διατέθηκε σε Hedge Funds, 8% σε Τράπεζες, και 5% σε άλλους επενδυτές.

Η Morgan Stanley και η Goldman Sachs ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές (Global Coordinators). Οι Morgan Stanley, Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, Credit Suisse και η JP Morgan ενήργησαν ως από κοινού διοργανωτές του βιβλίου προσφορών (Joint Bookrunners).

Οι Allen & Overy και η δικηγορική εταιρεία Καρατζάς & Συνεργάτες ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της ΕΤΕ”.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.