Quantcast
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν υπάρχει καρτέλ των ελληνικών χαλυβουργιών - enikonomia.gr
share

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Δεν υπάρχει καρτέλ των ελληνικών χαλυβουργιών

δημοσιεύτηκε:

H Επιτροπή Ανταγωνισμού δέχθηκε τις δεσμεύσεις των μεγαλύτερων ελληνικών χαλυβουργιών σχετικά με τους όρους συνεργασίας τους, ενώ ανακοίνωσε ότι δεν στοιχειοθετήθηκε από την έρευνά της συντονισμός της τιμολογιακής πολιτικής τους.

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποφάσισε ότι αποδέχεται, κατά πλειοψηφία, τις δεσμεύσεις που προτάθηκαν από την «Ένωση Χαλυβουργιών Ελλάδας» (ΕΝΧΕ) και από τις εταιρίες «ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ», «Χαλυβουργική ΑΕ» και «Χαλυβουργία Ελλάδος ΑΕ» ότι θα σταματήσουν από μέρους τους οποιαδήποτε ενδεχόμενη παράβαση στον κλάδο παραγωγής και εμπορίας προϊόντων χάλυβα.

Ειδικότερα, οι εταιρείες συμφώνησαν να τροποποιήσουν τους όρους και τις συνθήκες συνεργασίας τους, στο πλαίσιο της ΕΝΧΕ, κατά τρόπο ώστε να διασφαλίζεται ότι οι όποιες τυχόν πληροφορίες ανταλλάσσονται μεταξύ τους (και ακολούθως τυχόν διαχέονται από την ΕΝΧΕ) δεν θα αφορούν σε στρατηγικής φύσης ή άλλου τύπου εμπιστευτικές πληροφορίες, που, ενδεχομένως, θα ευνοούσαν το συντονισμό της εμπορικής τους πολιτικής στην αγορά. Σε περίπτωση παράλειψης συμμόρφωσης με τις εν λόγω δεσμεύσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μπορεί να επιβάλει τα προβλεπόμενα στο νόμο πρόστιμα.

Η ολομέλεια της Επιτροπής έκρινε ομόφωνα ότι δεν προέκυψαν από τη διενεργηθείσα έρευνα επαρκή δεδομένα που να στοιχειοθετούν συντονισμό της τιμολογιακής πολιτικής των προαναφερόμενων χαλυβουργιών κατά παράβαση των εθνικών και ευρωπαϊκών διατάξεων.
Κρίθηκε, επίσης, ομόφωνα ότι δεν στοιχειοθετήθηκε κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από μέρους της εταιρίας ΕΒΕΤΑΜ, αφού δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για τυχόν καταχρηστικές πρακτικές της στις αγορές εργαστηριακών ελέγχων και πιστοποίησης προϊόντων χάλυβα. Για τους λόγους αυτούς, απορρίφθηκαν και οι καταγγελίες που είχαν υποβάλει για επιμέρους σχετικά ζητήματα η εταιρία IRON TENCO και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.