Quantcast
ΕΤΕ: Βελτίωση για τα μεγέθη της τράπεζας το β΄τρίμηνο - enikonomia.gr
share

ΕΤΕ: Βελτίωση για τα μεγέθη της τράπεζας το β΄τρίμηνο

δημοσιεύτηκε:

Eμφανώς βελτιωμένα είναι τα μεγέθη της Εθνικής Τράπεζας το β΄τρίμηνο του 2015.

Σύμφωνα με την τράπεζα τα κέρδη προ προβλέψεων του ομίλου ανήλθαν στο β΄ τρίμηνο στα 421 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17,9% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2015 τα κέρδη ανήλθαν στα 777 εκατ. ευρώ έναντι 828 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 (-6,1%). Παρά το απαιτητικό οικονομικό περιβάλλον τα έσοδα τόκων αυξήθηκαν κατά 1,2% κατά το α΄ εξάμηνο, ενώ το σύνολο των εσόδων σημείωσαν μικρή αύξηση κατά 0,8%.

Οι λειτουργικές δαπάνες στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν κατά 6,6%.

Οπως σημειώνει η τράπεζα, η συνολική εικόνα του ομίλου ήταν θετική παρά τις επιπτώσεις από την αύξηση της εξάρτησης της χρηματοδότησης από τον ELA και την υποτίμηση της τουρκικής λίρας.

Ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών σε επίπεδο ομίλου σημείωσε σημαντική μείωση και διαμορφώθηκε στα 133 εκατ. ευρώ έναντι 477 εκατ. ευρώ κατά το α΄ τρίμηνο.

Στην Ελλάδα, ο ρυθμός δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στα 41 εκατ. ευρώ έναντι 336 εκατ. ευρώ στο α΄ τρίμηνο.

Ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε στο 24,6% από 24,3% το α΄ τρίμηνο, ενώ στην Ελλάδα ο δείκτης των «κόκκινων» δανείων ανήλθε στο 32,1% από 32% στο α΄ εξάμηνο.

Οι καταθέσεις σε επίπεδο Ομίλου μειώθηκαν κατά 7,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 55,7 δισ. αντανακλώντας τις συνεχιζόμενες εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου, που κορυφώθηκε τον Ιούνιο.

Μετά την επιβολή των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και τη σταδιακή και συνεχιζόμενη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, η τάση αναστράφηκε και η μεταβολή των καταθέσεων κινήθηκε σε θετικό ρυθμό κατά το τρίτο τρίμηνο.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα στο τέλος του γ΄ τριμήνου περιορίστηκε στα 25,6 δισ. εκ των οποίων 15,6 μέσω ELA (από 27,6 δισ. και 17,6 δισ. αντίστοιχα στα τέλη Ιουνίου).

Οι χορηγήσεις δανείων κατά τα β΄ τρίμηνο μειώθηκαν κατά 0,9% σε επίπεδο ομίλου σε σχέση με το α΄ τρίμηνο και στην Ελλάδα κατά -0,5%. Τα οριστικά αποτελέσματα του ομίλου θα δημοσιευτούν το επόμενο διάστημα.

Έντυπη

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.