Quantcast
Eurobank: «Κλειδί» οι τράπεζες για τη στήριξη της ανάκαμψης - enikonomia.gr
share

Eurobank: «Κλειδί» οι τράπεζες για τη στήριξη της ανάκαμψης

δημοσιεύτηκε:

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η εγχώρια παραγωγή ενισχύεται και η ανεργία μειώνεται, επισημαίνει η Ομάδα Οικονομικών Μελετών της Eurobank Research στο εβδομαδιαίο δελτίο της, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται χρόνος για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της αναπτυξιακής πορείας, ενώ απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα για την ενίσχυση των επενδύσεων.
Αναλυτικότερο, όπως επισημαίνει, η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε θετικούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Στο γ’ τρίμηνο του 2014 η ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,74%.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η ελληνική στατιστική αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δημοσίευσε τις εκτιμήσεις της για το πραγματικό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) του 3ου τριμήνου (2014) καθώς επίσης και τις αναθεωρημένες χρονολογικές σειρές των εθνικών λογαριασμών από το 1ο τρίμηνο του 1995 μέχρι και το 2ο τρίμηνο του 2014. Η συγκεκριμένη αναθεώρηση ενσωματώνει δύο νέα στοιχεία: 1ον την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού συστήματος εθνικών και περιφερειακών λογαριασμών (ESA 2010) και 2ον την παραγωγή για πρώτη φορά εκτενών (έναρξη:1995q1, σύνολο 78 παρατηρήσεων μέχρι και το 2014q2) χρονολογικών σειρών (για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς) οι οποίες όπως τονίζεται στο δελτίο τύπου της ΕΛ. ΣΤΑΤ είναι ενιαίες, συνεχείς, συγκρίσιμες και παρουσιάζονται και σε μορφή εποχικής διόρθωσης. Το τελευταίο στοιχείο είναι πολύ χρήσιμο για την παραγωγή αξιόπιστων εμπειρικών εργασιών καθώς όπως είναι γνωστό η ποιότητα των αποτελεσμάτων τους κρίνεται σε σημαντικό βαθμό όχι μόνο από τη βαρύτητα των θεωριών πάνω στις οποίες εδράζονται αλλά και από την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων που χρησιμοποιούνε. Αξίζει να σημειώσουμε πως το προϊόν που παράγεται από την ΕΛ. ΣΤΑΤ έχει πολύ σημαντικές θετικές εξωτερικότητες για την ελληνική οικονομία. Η ενίσχυση της ποιότητας και της ευρύτητας των στατιστικών στοιχείων συνδέεται άμεσα με την αύξηση της αποτελεσματικότητας των αποφάσεων όλων των φορέων του οικονομικού συστήματος (νοικοκυριά, επιχειρήσεις και κυβέρνηση) και εν γένει με την αύξηση της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με την ΕΛ. ΣΤΑΤ η ελληνική οικονομία επέστρεψε στο μονοπάτι των θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης. Ήδη από το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους καταγράφηκε ετήσια ποσοστιαία αύξηση (yoy%) του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,41% και για το 3ο τρίμηνο αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής κατά 1,74%. Επιπρόσθετα, σε όρους τριμηνιαίας ποσοστιαίας μεταβολής (qoq%) από το 1ο τρίμηνο του 2014 το πραγματικό ΑΕΠ ενισχύεται κατά 0,81% και το θετικό πρόσημο διατηρείται τόσο για το 2ο (0,34%) όσο και για το 3ο τρίμηνο (εκτίμηση: 0,65%). Στην περίπτωση που η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας συνεχιστεί και στο 4ο τρίμηνο (2014) τότε ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2014 θα είναι τουλάχιστον της τάξης του 0,46%. Για παράδειγμα, αν στο 4ο τρίμηνο καταγραφεί ετήσια ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2% (1%) τότε ο ετήσιος ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2014 θα είναι της τάξης του 1% (0,71%). Συνεπώς, με βάση τα έως τώρα στοιχεία η ελληνική οικονομία θα υπερκαλύψει την επίσημη πρόβλεψη για ποσοστιαία αύξηση του ΑΕΠ της τάξης του 0,6% για το 2014. Είναι πολύ πιθανό ο ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης για το 2014 να κυμανθεί ανάμεσα στο 0,7% και 0,8%.
Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, επισημαίνουν οι αναλυτές, στο 2ο τρίμηνο του 2014 καταγράφηκε αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της τάξης του 0,41%. Αυτός είναι ο πρώτος θετικός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης από το 2ο τρίμηνο του 2008 που είχε καταγραφεί ύφεση της τάξης του -1,01%. Δηλαδή, ύστερα από 24 συνεχόμενα τρίμηνα (με μοναδική εξαίρεση το 1ο τρίμηνο του 2010) υφεσιακής πορείας η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης. Ο συγκεκριμένος ρυθμός ήταν προϊόν της ποσοστιαίας μεταβολής των εξής συνιστωσών: ιδιωτική κατανάλωση, 0,66% με συνεισφορά 0,46 ΠΜ (ποσοστιαίες μονάδες), δημόσια κατανάλωση, 2,21% με συνεισφορά 0,47 ΠΜ, συνολικές επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός πάγιου κεφαλαίου), -6,04% με συνεισφορά -0,72 ΠΜ, εξαγωγές, 9,52% με συνεισφορά 2,69 ΠΜ και εισαγωγές, 9,28% με αρνητική συνεισφορά 2,79 ΠΜ.Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες χρονολογικές σειρές, η ποσοστιαία αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ για το 2ο τρίμηνο του 2014 προήλθε κυρίως μέσω της ενίσχυσης των εξαγωγών.
Μπορεί μεν η ενίσχυση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των εξαγωγών να αποτελούν θετικά σημάδια για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (π.χ. δείγμα βελτίωσης των προσδοκιών των καταναλωτών) ωστόσο όσο συνεχίζεται η συρρίκνωση των επενδύσεων η βιωσιμότητα των θετικών ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης τίθεται εν αμφιβόλω. Σε αυτό το πεδίο ο ρόλος του εγχώριου πιστωτικού συστήματος είναι πολύ σημαντικός. Απαιτείται συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις και τα πιστωτικά ιδρύματα για την ενίσχυση των επενδύσεων. Το όφελος είναι κοινό και μακροπρόθεσμο. Η διοχέτευση των αποταμιευτικών πόρων στις πιο παραγωγικές επενδυτικές χρήσεις είναι αναγκαία συνθήκη για τη μακροχρόνια μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.